Annons
Nyheter

Tranemo först med politikerluncher

Politikerluncher på skolorna är en av ingredienserna när Tranemo blir pilotkommun hos Sveriges ungdomsråd.
Nyheter • Publicerad 19 september 2012

Sveriges ungdomsråd är ”en samarbets- och intresseorganisation för landets ungdomsråd”. Och målet är rätt givet – att lyfta fram ungdomarna, att ge dem möjligheter att påverka.

Tranemo har valts ut som pilotkommun och i ansökan pekar kommunen på att medborgardialogen förstärkts i den nya politiska organisationen. Och nu finns en önskan att spetsa dialogen när det gäller just de unga.

Annons

– Målet är att ha fem aktiviteter före årsskiftet. Sedan löper projektet på fram till juni nästa år, säger Mats Dalmyr, processekreterare hos kommunen.

Och det är här som politikerluncherna kommer in i bilden. Även om planeringen än så länge är på ”förrättsnivå”.

Siktet är inställt mot eleverna på högstadiet och gymnasiet. Och kontakter har tagits med rektorerna – nästa steg är att träffa lärarkollegiet och förankra upplägget.

Hur ska då politikerluncherna kunna se ut?

Jo, en handfull politiker finns helt enkelt på plats när det är dags för skollunch. Politiker som lämpligen är utvalda ur de beredningar som redan finns – beredningar som arbetar med till exempel miljö och tillgänglighet.

Men politikerna ska inte finnas på plats enbart för att äta. Maten ska inte tysta mun.

Lämpliga ”pratämnen” ska ha förberetts. Såväl politiker som elever ska kunna nå fram med sina tankar och ord.

Är inte en skollunchlokal en alltför stökig miljö?

– Bara att politiker och elever får träffa varandra är positivt. Men vi får testa, vi får se om vi hittar ett bra upplägg, säger Mats Dalmyr.

Förhoppningen är att ätandet/pratandet kan komma i gång redan i oktober. Och det sneglas även mot att byta ut någon lunch mot ett frukostmöte.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons