Annons
Nyheter

Strid för busslinje till Gislaved

Busstrafiken över länsgränsen tas bort. För att spara pengar vill Västtrafik lägga ner linjen mellan Tranemo och Gislaved.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2008

Många pendlare rör sig mellan Tranemo med omnejd och orterna på andra sidan länsgränsen. Men de tar inte bussen.

Varje förmiddag går tre turer med 351:bussen från Tranemo till Gislaved och lika många i motsatt riktning. Proceduren upprepas sedan på eftermiddagen.

Annons

– Men i snitt har det bara varit tre resenärer per tur, säger Christine Leppänen, trafikplanerare hos Västtrafik Sjuhärad.

När Västtrafik fick ett gemensamt sparbeting på åtta miljoner kronor om året så gjorde Sjuhäradskontoret snabbt sitt val.

– Resandet på linjen Tranemo-Gislaved är extremt lågt. Och därför valde vi det som vårt sparbeting.

Enligt Västtrafik innebär en nedläggning att 1,2 miljoner kronor sparas in om året. Trots att linjen går över länsgränsen står Västtrafik för hela kostnaden.

Något formellt beslut är inte taget, styrelsen har möte den 29 februari. Men förslaget är att linjen försvinner i samband med tabellbytet i juni.

– Men vi har satt ett villkor för nedläggningen. Och det är att resurser i stället läggs på fler turer mellan Borås och Göteborg, säger Christine Leppänen.

Den satsningen är till föga glädje för dem som vill resa från Tranemo till Gislaved. Men den kan ändå påverka resandeströmmarna i Kind.

– Både Tranemo och Svenljunga vill ha snabbare och bättre kommunikationer med Göteborg.

Båda kommunerna har reagerat på den tid det i dag tar att hämta resenärer i Mark. Och har sneglat på att göra KInd-Borås-Göteborg till det viktigaste stråket.

– Att resa åt det hållet skulle till och med gå lite snabbare än att åka över Mark. Och diskussionerna ligger nu i startgroparna.

Annons

Men nedläggningen av 351:an är närmare i tiden. Och hos Tranemo finns fortfarande en förhoppning att kunna hindra att linjen tas bort.

– Ett av våra stora pendlarstråk går åt Småland. Innan beslut tas vill vi ha en ordentlig genomgång av om busslinjen kan bli mer attraktiv, säger Staffan Johansson, kanslichef i Tranemo.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons