Annons
Nyheter

Största symötet i kommunen

Det är inte bara ett vanligt symöte i Stationsmagasinet utan en hel veckas symöte. Dit kommer folk från hela kommunen, tar med sina arbeten och pysslar tillsammans.
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2011
Man behöver inte kunna något för att komma på symötet, exempelvis kan man lära sig att tova, godsaker?
Man behöver inte kunna något för att komma på symötet, exempelvis kan man lära sig att tova, godsaker?Foto: Anna Kjellsson
? eller varför inte en tovad blomma eller två?
? eller varför inte en tovad blomma eller två?Foto: Anna Kjellsson
Ett veckolångt symöte där alla är välkomna satte i gång i måndags. Då var Åsgerd Bergman, Katarina Ekerhed, Amanda Andersson, Emma Ljungdahl, Margareta Ström, Els-Brith Bruér, Irma Andersson och Monalis Gustavsson där och sydde, virkade och tovade.Förutom ett symöte där alla är välkomna är det utställning med tema kuddar i Stationsmagasinet i veckan.
Ett veckolångt symöte där alla är välkomna satte i gång i måndags. Då var Åsgerd Bergman, Katarina Ekerhed, Amanda Andersson, Emma Ljungdahl, Margareta Ström, Els-Brith Bruér, Irma Andersson och Monalis Gustavsson där och sydde, virkade och tovade.Förutom ett symöte där alla är välkomna är det utställning med tema kuddar i Stationsmagasinet i veckan.Foto: Anna Kjellsson
Monalis Gustavsson visar upp en virkad spets hon har hittat på en vind och tillsammans försöker symötesdeltagarna komma fram till hur den är tillverkad.
Monalis Gustavsson visar upp en virkad spets hon har hittat på en vind och tillsammans försöker symötesdeltagarna komma fram till hur den är tillverkad.Foto: Anna Kjellsson
Foto: Mindy Lara

– Man kan göra precis vad som helst. Karlar får gärna komma hit också och tälja eller vad de vill syssla med. All typ av hantverk är välkommet. Man kan sitta utomhus också, säger hon.

För det är roligare att ägna sig åt hantverk tillsammans än att sitta hemma var och en för sig.

Annons

– Vi lär av varandra, inspireras och kunskaper sprids genom generationer. Jag gör saker som jag har lärt mig av min mor eller mormor och sedan kan jag lära det vidare, säger Katarina Ekerhed.

På bordet ligger saxar, trådar, garn och andra redskap. Där står också kaffetermosar. På väggarna och på bord som står utställda i lokalen kan man titta på sådant som blivit till vid symötena.

Exempelvis finns ett bord med smycken som den yngsta deltagaren Emma Ljungdahl har gjort, hon är 14 år.

– Det var min moster som började pärla. Sedan testade jag en gång och fastnade för det, säger hon.

För att vara med på symötet måste man inte ha kunskaper från början. Det går bra att komma dit med tomma händer och lära sig av de andra.

– Vi har grejer att prova om någon vill lära sig. Exempelvis kan vi visa hur man virkar blommor. Det finns också grejer så att man kan testa både att våttova och torrtova, säger Margareta Ström.

I stationsmagasinet pågår också en temautställning jämsides symötet. Den handlar om kuddar.

Anna Kjellsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons