Annons
Nyheter

Sparkad lärare slåss för sin heder

Han slåss för sin heder.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2008
Alex Kaufmann framför den skola han inte längre är välkommen till.
Alex Kaufmann framför den skola han inte längre är välkommen till.Foto: Magnus Josefsson

Skadeståndet har han redan fått.

Alex Kaufmann sas upp från sitt jobb som lärare på gymnasiet i Tranemo förra våren. Att sparka honom kostade kommunen 915 000 kronor.

Annons

Dels i form av ett normerande skadestånd bestående av två årslöner, 661 000 kronor. Dessutom beslutade Borås Tingsrätt att kommunen skulle ersätta Alex Kaufmann med 157 000 kronor. Plus att Tranemo också fick stå för rättegångskostnaderna, 96 000 kronor.

Detta hände tidsmässigt inte långt ifrån två andra uppmärksammade uppsägningar. I maj i fjol löstes rektorn på Tranängskolan, Ulf Lundén, ut från sitt jobb.

Chefen för Individ och familjeomsorg, Sigward Stigheimer, fick gå i april i år. Dessa tre uppgörelser har kostat kommunen och skattebetalarna 2,5-3 miljoner kronor.

Åter till Alex Kaufmann. Han sitter i sitt hem i Tranemo och bläddrar i handlingar, det har blivit många.

Som vanligt går det inte att hitta bara en sanning och ord står mot ord. Ett extra inslag är att Alex Kaufmann lever tillsammans med Kathleen Wireklev. Som också är lärare på gymnasiet och som dessutom är moderat ledamot i kommunfullmäktige och suppleant i det tunga politiska organet kommunstyrelsen.

Hon inser att turerna kring sambon gör även hennes situation svår.

– Jag är väldigt besviken på kommunen. Som kan fatta ett så drastiskt beslut på ett sådant sätt, säger Kathleen Wireklev.

Vi får gå tillbaka till 1999. Alex Kaufmann som då var civilingenjör fick en projektanställning på gymnasiet. Han läste in lärarkompetensen och fick en fast tjänst 2001.

Åren gick och Alex Kaufmann berättar om konflikter med facket. Och om att små uppgörelser med kollegor och arbetsledningen blev till stora.

Men också om en vardag där han skapade en ”matematikhotline” där han ständigt kunde ha kontakt med sina elever. Och om att han ville ge betyg efter kunskap, inte med målet att höja gymnasiets betygsnivå.

Annons

Han säger själv att mycket av strulet låg på sandlådenivå. Och att försöken att medla via personalchefen rann ut i just denna sand.

Men allt växte och i uppsägningen tas hårda ord fram. ”Alex uttrycker sitt förakt för sin arbetsledning.... han har en felaktig syn på sitt uppdrag... han har nekat komma på möten... ”. Och under tiden som uppsagd placerades Alex Kaufmann i en lokal på Tranängskolan och utan elevkontakt.

Hur kunde det bli så här? Är du besvärlig?

– Jag passar inte in i rektorns planer på en skola där ingen har IG i betyg. Och mina elever borde svara på om jag är besvärlig, säger Alex Kaufmann.

När uppsägningen kom i april 2007 vände sig Alex Kaufmann till Borås Tingsrätt. Och rätten köpte inte kommunens argument.

I en dom i oktober 2007 förklarade tingsrätten att ”Tranemo kommuns uppsägning av Alex Kaufmann är ogiltig”. Trots tingsrättens dom höll kommunen fast vid att Alex Kaufmann skulle bort. Och han löstes ut med de två årslönerna.

– Det kom bara ett brev med ett beslut.

Men Alex Kaufmann hade välkomnat om kommunen gått vidare till Arbetsdomstolen.

– Men en rättegång ville de undvika till varje pris. Då hade deras smutsiga byk släpats fram och i efterhand hade det varit omöjligt att köpa ut mig med hedern i behåll.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons