Annons
Nyheter

Skolorna i Tranemo ska spara miljoner

Sju miljoner kronor fattas i bildningsnämndens budget.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2008

Sparförslagen ska fram redan i veckan. Framförallt är det tre poster som skapat glappet. Ökade kapitalkostnader, det nya skolskjutsavtalet och högre energikostnader.

En del av de saknade miljonerna hämtas hem ”automatiskt”. I takt med att elevkullarna nu blir allt mindre så kommer antalet lärare att minskas.

Annons

Kommer ni att säga upp lärare?

–?I bästa fall slipper vi varsla. Men nej, jag tror inte vi klarar oss helt från det, säger bildningschefen Mats Lundborg.

Skolan i Tranemo befinner sig mitt i en brytpunkt. Drygt 400 elever kommer att gå på gymnasiet i höst och det är rekord. Samtidigt tappar högstadiet elever, ett 50-tal om året framöver.

Alla drabbas

De sju miljonerna som ska bort motsvarar närmare tre procent av bildningsnämndens budget. Och sparandet kommer att ske enligt osthyvelsmodellen.

– Hela verksamheten kommer att drabbas. Rektorer och andra har fått i uppgift att ta fram förslag.

Dessa förslag bildar underlag till ett samlat bildningsnämndsförslag som skickas vidare till kommunens budgetberedning. Men hur mycket dramatik gömmer sig egentligen i penningbristen?

–?Pengarna räcker inte och det blir inte glada miner ute i verksamheten. Fast vi kommer fortfarande att ha en bra skola.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons