Rehabilitering på hemmaplan
I Tranemo pågår nu ett projekt om rehabilitering i hemmet med hjälp av statligt stöd.
Möjligheten för rehabiliteringen av patienter som varit skadade eller sjuka är en eftersatt del i Tranemo kommun. Ett av målen med hemrehabilitering är att ändra på det.
– Genom att erbjuda de som behöver träning i sitt eget hem kan vi spara mycket, både livskvalitet för den enskilde och resurser i vården, säger Pia Redberg, arbetsterapeut.
Hon och sjukgymnasten Anna-Karin Pettersson arbetar sedan i höstas med projektet som är avgränsat till Dalstorp.
– Tidigare var det egentligen bara de som kom till kommunens korttidsplatser som fick hjälp med rehabilitering. De som inte kunde ta sig in till Tranemo för att träna stod i princip utan hjälp, säger Anna-Karin Pettersson.
Nu jobbar de två i team med hemtjänsten, biståndsbedömare och sjuksköterskor. En modell som de tror mycket på.
– På så vis får vi en samsyn och jobbar gemensamt mot patientens mål. Hemtjänsten lär sig också att inte ta över för mycket utan låta patienten göra så mycket vardagsbestyr som möjligt själv, säger Åsa Hallberger, rehabchef.
En av de stora vinsterna som de ser med rehabilitering i hemmet är att det ökar tryggheten för den enskilde. Träning i en konstruerad miljö skapar en falsk trygghet.
– Tiden för återhämtning blir också snabbare på det här sättet. Patienten slipper att gå omvägen via en korttidsplats och kan få träning i sin rätta miljö direkt, säger Anna-Karin Pettersson.
Som arbetsterapeut ser Pia Redberg bara fördelar med att utföra träningen i hemmet. För många handlar det just om att hitta tillbaka till vardagen.
– För en strokepatient kan det handla om att lära sig att hitta i köksskåp och kylskåp eller träna balansen genom att stå och diska, säger Pia Redberg.
För en person som brutit någon del av benet är trappträning effektiv styrketräning.
De statliga pengarna räcker året ut, men sedan hoppas man på en förlängning ytterligare ett år.
– Målsättningen är att vi sedan ska jobba med rehabilitering i hemmet i hela kommunen, säger Åsa Hallberger.