Annons
Nyheter

Prisad för gränslösa band

Juan Ochoa Echevarria blir den som får ta emot Tranemo kommuns första integrationsstipendium.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2008

– Så roligt!

– Ja, jag är väl i alla fall en väl integrerad spanjor.

Annons

Idén till stipendiet är hämtad från ett medborgarförslag lämnat av Inger Voegelan. Och ska ges till den eller de som främjat integration och motverkat främlingsfientlighet.

Juan kunde lika gärna fått ett kulturstipendium. Med tanke på arbetet som musiklärare, ledare för kulturskolan och pådrivande i egna och andras kulturprojekt.

Och det finns flera kopplingar mellan kulturen och integrationen. En bidragande orsak till att Juan valdes ut är det projekt som pågår på Grottan i Tranemo.

Fritidsgården hade kommit i obalans, få besökare och framförallt få svenska ungdomar. Med hjälp av kulturskolemusikanter knöts band över gränser.

– Underbara möten. Och en tankeställare för oss i kulturskolan, vi tar inte tillräckligt vara på invandrarnas möjligheter.

Annat på den gränsöverskridande listan är de många musikant- och konsertutbytena. Och så är kulturskolan på väg in i ett EU-projekt med just integration som bas.

Juan tänker efter och kommer på att han faktiskt också arbetat som tolk några år. Och hans första jobb när han kom till Tranemo för 20 år sedan var som flyktingassistent.

Juan Ochoa Echevarria får förutom ära också 5 000 kronor. Och på nationaldagen får han putsa upp fracken.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons