Annons
Nyheter

Omsorgen hotas av brist på pengar

4 miljoner fattas nästa år för omsorgsnämnden.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2008

Om inte kommunen kan skaka fram pengar kan det bli tal om att knapra på anställningar och att höja avgifter i hemtjänsten.

Året slutar på ett underskott på två miljoner och för att klara nästa verksamhetsår behövs ytterligare två. Sammanlagt behövs 4,2 miljoner extra nästa år för att omsorgsnämnden ska slippa göra nedskärningar.

Annons

Nämnden ber nu kommunfullmäktige om att få 4,2 miljoner extra nästa år. Beviljas inte pengarna blir det att skala kostnader lite överallt.

– Vi gjorde ju en stor omstrukturering förra året då vi minskade ner med 24 platser på särskilt boende, så något sådant kan vi inte göra. Vi klarar oss om vi tar lite här och där, men det kommer inte hålla till nästa år isåfall, säger ordförande (m) Lars Vesterlund.

Några förslag på besparingar om kommunfullmäktige inte vill ge nämnden pengar är att anlita vaktmästarna i mindre utsträckning, att inte tillsätta tjänster fullt ut då någon slutar och att höja avgifter för hemtjänsten.

Oppositionen anser att enda lösningen är att höja skatten.

– Vi kan inte ta mer nu, inte efter förra året, säger Ulf Thiborn (s), vice ordförnde i omsorgsnämnden.

Orsaken till nästa års pengabrist är flera. Man kommer att dra med sig ett underskott på ungefär två miljoner från 2008. Det beror framför allt på ökade kostnader för hemtjänsten, uppger omsorgschefen Magnus Andersson.

– Vi har fått fler vårdtagare och några har också fått större behov, säger Magnus Andersson.

Till detta räknar man också med ökade kostnader för fastigheter. Elpriset har gått upp liksom kostnader för uppvärmning. Lönerna kommer också att kosta mer. Dessutom ökar kostnaderna för färdtjänst när Samhall lägger ner. De som arbetar på Samhall i Limmared i dag ska i stället fortsätta i Svenljunga eller Ulricehamn, och det blir dyrare att köra dem till de nya orterna.

Lollo Alling

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons