Olagligt av Jabo-tomt köp står fast
Det säger länsrätten i en färsk dom. Men affären är redan gjord och inget lär förändras.
Länsrätten ser köpet som ”individuellt stöd riktat till enskild näringsidkare”. Och sådant får bara ges om det finns synnerliga skäl – och rätten hittar inga sådana.
Domen mynnar alltså i slutsatsen att beslutet att köpa Jabomarken var ”olagligt och ska upphävas”. Men i praktiken lär inte så mycket hända – mer än att kommunen får rejält med smäll på fingrarna.
Det var Tuab, kommunens utvecklingsbolag, som kom överens med Jabo om att köpa det nya lagret vid R 27. Företaget skulle sedan hyra tillbaka området och betala en årshyra på tre miljoner kronor. Dessutom var tanken att Jabo skulle köpa tillbaka sin mark om fem–sex–sju år.
Poängen med upplägget är att Jabo får loss pengar, pengar som inte går att lösa via banken. Tuab har prövat en liknande modell med Ljungsarps Verkstad och AP&T, men då inte på samma ekonomiska nivå. Jaboaffären handlar om 35 miljoner kronor.
Tuab:s köp blev i juni en fråga för kommunfullmäktige och debatten var het. En debatt där arbetstillfällen ställdes mot risker och mot att enskilda företag i kommunen valts ut till denna penningfil.
En av flera som reagerade var Carl Johan Backestierna, tidigare sverigedemokrat och numera distriktsordförande i det nya partiet Demokratisk allians.
– Jag är inte alls förvånad över domen, det här var olagligt i allra högsta grad. Det är fel signaler från kommunen att inte behandla alla företag lika.
Carl Johan Backestierna lämnade in en överklagan av fullmäktigebeslutet till länsrätten. Och rätten ger alltså honom rätt.
En annan kritiker av kommunens agerande är Karl-Göran Ekstener, tidigare kommunalråd och centerpartist. Vid fullmäktigemötet i juni tog han strid med sina egna partikamrater.
– Och länsrättens dom hade jag väntat mig. Det är helt uppenbart att förfarandet var olagligt.
– Men det händer väl ingenting, länsrättsdomen är ett trubbigt vapen. Men det är beklagligt att man behöver bryta mot lagen.
Vad säger då kommunledningen? Crister Persson (C) är kommunalråd och tillika ordförande i Tuab.
– Och vi skulle inte ha agerat annorlunda om vi vetat om länsrättens bedömning. Affären genomfördes på affärsmässiga grunder och för att skapa arbetstillfällen i kommunen.
– Jag är lite förvånad över länsrättens dom. Men affären är avslutad och vi får se om vi driver ärendet vidare till kammarrätten.
Fotnot: I början av 2000-talet fick kommunen en liknande länsrättsdom emot sig, den gången gällde det indirekt stöd till J H Tidbeck i Ljungsarp. Kammarrätten upphävde domen, men först efter att kommunen försökt ändra sitt upplägg.