Nyheter

Oenighet om invandring

Två vitt skilda bilder av invandringen. De visades upp när Tranemo höll sitt fullmäktigemöte.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2008
Ett annorlunda inslag i ett Tranemofullmäktige. Förra kommunalrådet Karl-Göran Ekstener ?presenterar invandrare?, Artur, Marina och Emmad.
Ett annorlunda inslag i ett Tranemofullmäktige. Förra kommunalrådet Karl-Göran Ekstener ?presenterar invandrare?, Artur, Marina och Emmad.Foto: MAGNUS JOSEFSSON

I ena hörnan Thomas Bengström, sverigedemokraten i fullmäktige. I den andra hörnan resten av fullmäktiges ledamöter.

Thomas Bengtström hann med sju besök i talarstolen och liksom tidigare varvades tankar om äldrevård med inlägg i invandrarfrågor. Inlägg som fått stämpeln invandrarfientliga – ett tidigare klassades till och med som rasistiskt och fick tas om.

Den här kvällen varvades stämningen upp. En mjukstart med krav om en svensk flagga i fullmäktigesalen och möten som borde inledas med nationalsången.

Sedan en motion om gratis trygghetslarm till kommunens alla pensionärer. Bland annat med motiveringen att ”genom den radikala ökningen av invandringen till kommunen så kommer vi kanske att utsätta våra äldre för en mycket större hotbild i form av ökat våld och bedrägerier”.

Slutligen kom kravet på att kommunen borde ha ett mångkulturellt bokslut. ”Invandringen innebär inte bara stora ekonomiska bekymmer för kommunen. Segregation, kulturkrockar, stora skolproblem och ökad brottslighet är andra följder”.

Där någonstans brast det för Elisabeth Pettersson (c). Som tagit fram siffror som på varje punkt gick emot Thomas Bengtströms.

– Inte en siffra rätt! Och se på hur många flyktingar som är självförsörjande. I fjol var det 83 procent, jämfört med kommunens mål på 70 procent.

”Försök möt en ny kultur” var hennes uppmaning. Och förra kommunalrådet Karl-Göran Ekstener (c) gick steget längre. Han hade bjudit in Artur och Marina från Uzbekistan och Emmad från Irak. Numera med Dalstorp och Limmared som nya hemadresser.

– Vi ska inte blunda för problemen. Men Tranemo har de bästa förutsättningarna att ta emot invandrare. Och de behövs om vi ska skapa tillväxt och om vi ska nå målet att öka folkmängden.

Claes Redberg (s) hängde på.

– Vi behöver barn i skolor, folk på arbetsplatser. Våra invandrare är inte en belastning, därför är det så tråkigt att höra sådant här.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.