Annons
Nyheter

Nostalgisk bilbanesamling samlar inte damm i Limmared

Om det är någon som kan motbevisa att leksaker endast är till för barn så är det Lars-Åke Svensson – snart 60 år och Limmareds egna bilbanefantast. I helgen besökte han Nostalgimässan i Göteborg.
Nyheter • Publicerad 10 april 2011
För tillfället är Lars-Åke Svensson på jakt efter en James Bond-bilbana som sålde dåligt när den var nygjord på 60-talet. Nu är den ovanlig och mycket eftertraktad.
För tillfället är Lars-Åke Svensson på jakt efter en James Bond-bilbana som sålde dåligt när den var nygjord på 60-talet. Nu är den ovanlig och mycket eftertraktad.Foto: Madeleine Korneliusson
Det är inte bara små färgglada bilar som trängs på Lars-Åke Svenssons bord under Nostalgimässan. Han säljer bland annat även gamla ?filmisar?, Lp-skivor och filmaffischer.
Det är inte bara små färgglada bilar som trängs på Lars-Åke Svenssons bord under Nostalgimässan. Han säljer bland annat även gamla ?filmisar?, Lp-skivor och filmaffischer.Foto: Madeleine Korneliusson

Under vintern 1963, när Lars-Åke Svensson var tio år gammal, bröt hans bror Bertil benet när de båda var ute och åkte skidor.

Deras föräldrar som tyckte synd om Bertil köpte därför en bilbana på postorder till sönerna. En Scalextricbana med två 1929 års Bentleys och en Fleischmann transformator. Det var början på vad som kom att bli Lars-Åkes största intresse.

Annons

– Jag höll på med bilarna tills jag var 15–16 år ungefär. Sedan lockade mopeder, tjejer och hela den svängen ?istället och jag sålde bilbanan, berättar han.

Men åren gick och när Lasse var i 40-årsåldern läste han ett reportage i en motortidning om gamla bilbanor och så kallade Dinky Toys. Han köpte tillbaka de finaste delarna av sin gamla bana. Nu, tio år senare, är han en van försäljare på Peter Pluntkys Nostalgimässa i Göteborg.

– Främst samlar jag på 60- och 70-talsbilar från märkena Scalextric eller Märklin. Det är ju det man växer upp med som man är intresserad av senare.

Ofta är det så att man som vuxen köper det som man inte hade råd med som barn, ler Lars-Åke Svensson.

Han är inte ensam om sitt bilintresse på mässan, men inte heller i majoritet.

– Många på mässan samlar på tågbanor, säger han och nickar mot bordet mitt emot.

– Men jag tycker personligen att tåg går allt för långsamt. Det är ju att rejsa med bilarna som är det roligaste! Det är synd när man som bilsamlare bara ställer leksakerna i en hylla för att samla damm.

Men ibland får bilarna vila gummit.

– Det är en typisk vinterhobby och på sommaren kör jag nästan inte alls.

Som aktiv medlem i Sveriges största bilbaneklubb, Märklin Sprint Racing Klubb, arrangerar Lars-Åke Svensson varje år en stor traditionsbunden tävlingshelg i Limmareds Folkets Hus.

Annons

Då bygger deltagarna upp en sexspårig bana på 55-60 meter och tävlar från 12.00 till 04.00–05.00 på morgonen. Banan tar runt 13 timmar att bygga, en fröjd för deltagarna, men kanske oförståeligt för somliga.

– Min sambo förstår inte alls, skrattar Lars-Åke.

– Hon tittar på tv när jag sitter och grejar i källaren. 

Madeleine Korneliusson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons