Nyheter

Mer makt till politiker i Tranemo

Ett starkare fullmäktige, där ledamöterna inte känner sig som en del av en transportsträcka.
Nyheter • Publicerad 17 september 2008

Det är målet när Tranemo ser över den politiska organisationen.

Den som håller ihop utredningen är Perallan Orrbeck, fd omsorgschef och numera ”superutredare” hos kommunen. Och han konstaterar att fullmäktige av i dag är just mycket av en transportsträcka. Samtidigt som kommunfullmäktige är högsta beslutande organet.

– Och det enda som är valt direkt av folket.

Nästa vår ska ett diskussionsunderlag vara klart och 2010 är det dags att ta beslut lagom till nästa mandatperiod. Ett beslut som rör hela organisationen, alla nämnder och styrelser.

– Men huvudmålet är att stärka fullmäktiges roll.

Hämtar inspiration

Utredarna sneglar på andra kommuner som redan tagit beslut om förändringar för att stärka demokratin. En sådan är Götene i gamla Skaraborgs län.

Där har så gott som alla nämnder och styrelser tagits bort. Kvar är de som arbetar med individärenden, miljö och tekniska frågor.

I stället för nämnder finns beredningar som arbetar nära fullmäktig

– De behöver inte bestå enbart av fullmäktigeledamöter. Personer kan anlitas beroende på vilket ärende det handlar om.

Även kommunstyrelsens roll stärks. Den mer dagliga driften står ks för medan fullmäktige och dess beredningar ansvarar för utvecklingsfrågorna.

Siktar Tranemo mot fler eller färre politiker?

– Målet är inte att minska antalet ledamöter i fullmäktige. Det är en styrka att alla känner någon som är politiskt aktiv, säger Perallan Orrbeck.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.