Annons
Nyheter

Medeltidsdagar på Torpa Stenhus lockade fullt hus

Medeltidsmarknad, fäktning och fältslag. I dag inleddes årets medeltidsdagar på Torpa Stenhus.
Nyheter • Publicerad 19 juli 2014

Parkeringen är full, det är strålande solsken. Genom marknadsområdet kommer en parad – först femton hästar och därefter ett 20-tal soldater i full stridsmundering.

– Kompani, halt! ropar en man och hela tåget stannar tvärt.

Annons

Många i publiken är tidstypiskt klädda i medeltidskläder, men här finns förstås också gott om moderna inslag av smartphones som filmar paraden.

Årets höjdpunkt på medeltidsdagarna är fältslaget, Slaget om Torpa, 1486. Slaget står mellan en svensk här och de attackerande danskarna.

– I år är första gången vi gör ett fältslag. Många gör tornerspel, vi ville prova något annat, säger Charlotta Karlsson som är evenemangsansvarig.

Medverkande i fältslaget är bland annat Borås Living Hema och Norrköping Living Hema.

– Svenskarna tror att det bara är ett litet bondeuppror, men de ska få se, säger Joakim Blom från Norrköping som är en av "danskarna". Hans soldatkollega, som bär en tung hjälm där bara ögonen syns, andas tugnt. Det krävs att man dricker mycket vatten när man är iklädd full riddarrustning i 25-gradig värme.

Publiken samlas längs grusvägen och soldaterna radar upp sig. Slaget drar igång. Danskarna är i klart underläge. Plötsligt kommer hästarna galopperande och omringar de svenska soldaterna.

– Ryttare! Gör kung Hans stolt! ropar den danske härföraren, men till ingen nytta. Svenskarna lyckas skrämma bort den danska hären, och Torpa Stenhus förblir svenskt.

Under dagarna pågår också en dramatiserad vandring, Idel Ädel Adel, med start varje halvtimme. På medeltidsmarknaden finns massor att titta på, och man kan också prova på att fäktas.

– Jag är i det läskigaste laget! säger Casper och visar sin röd-svarta danska sköld, innan han fortsätter puckla på sin farbror Anders Lindahl.

Torpa medeltidsdagar fortsätter även i morgon, fram till klockan 17.

Om HEMA:

HEMA står för Historical European Martial Arts, på svenska Historisk historisk europeisk kampkonst.

Detta är ett samlingsnamn för kampformer från historisk tid. De senaste 10-15 åren har det uppstått nytt intresse för historiskt stridskonst.

De flesta utövar medeltida kampkonst, men även andra historiskiska stridsformer innefattas i begreppet.

Living Hema-grupper finns bland annat i Borås, Norrköping, Stockholm och Göteborg.

Hanna Kyhle
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons