Med miljön i fokus
AMBJÖRNARP.
Det säger Cissie och Bobby Hultberg med eftertryck. Och ger det viktigaste motivet till sitt starka miljöengagemang.
– Jag vill göra allt jag kan för att rädda jorden åt kommande generationer. Och skapa bästa möjliga villkor för alla, menar Cissie.
Parets starka engagemang har lett till att den lilla, lokala klimatarbetsgruppen bildats i hembyn Ambjörnarp. Ett samhälle som har runt 500 invånare.
Tolv har valt att ingå i byalagets arbetsgrupp med miljöarbete som huvuduppgift. Och till mötena, som gruppen under det senaste året arrangerat, har 20–30 deltagare mött upp.
Cissie och Bobby bor några kilometer utanför samhället i gamla Vägabo skola. Där hamnade de mer eller mind-re av en slump, när de återvände till Sverige efter över 25 års arbete i Afrika.
– När vi kom hem till Sverige igen mötte vi ett nytt samhälle.
Människor talade om hur långt ifrån makthavarna de kände sig, att de lämnat över till politiker att ta alla beslut, att de hade små möjligheter att påverka.
– Se bara här i Ambjörnarp när både bank och affär försvann. Ett beslut som definitivt inte återspeglar vad människorna vill och som gjorde samhället mycket fattigare.
Det mycket allvarliga klimathotet drev på parets miljöengagemang. Visst har de alltid varit måna om miljön och naturen, handlat bara ekologiskt och rättvisemärkt länge...
– Men nu måste vi agera kraftfullt alla tillsammans. Och så länge det finns hopp kommer vi att kämpa till sista droppen.
De talar med förtvivlan om de förhöjda temperaturerna på jorden, om maktstrukturer, om alla hotbilder. Frågor som kan kännas övermäktiga för många att agera i.
– Alla mår bättre av att försöka göra något istället för att bara sticka huvudet i sanden.
Under klimatarbetsgruppens första år har flera möten hållits. De lokala politikerna har ställts mot väggen. Föredrag har hållits om exempelvis vindkraft.
Diskussioner har förts om hur Ambjörnarp påverkas om det bli fritt från fossilbränsle. I dag – lördag – arrangeras en klimatutställning när den nya cykelbanan invigs.
Arbetsgruppen har utsetts till ett av 25 pilotprojekt inom Hållbara bygder. I kommunen fungerar den som förebild för andra orter. Framöver ska mätningar göras av hur mycket koldioxidutsläpp varje Ambjörnarpsbo producerar.
Men vad kan egentligen göras lokalt för att rädda jorden?
Bobby beskriver många bäckar små. Och här är två av alla exempel.
– I Ambjörnarp finns en tennisbana som vi nu börjat göra i ordning. Då slipper barnen köras runt till andra orter för att kunna utöva sin idrott.
– Och för att barnen ska kunna cykla säkert och lugnt över allt i byn kommer vi att agera för en cirkulationsplats eller ett farthinder vid genomfartsvägen, säger Bobby Hultberg.