Nyheter

Månstad tar plats på Ikea

Ikea sökte en liten ort med ett vackert namn och namnet skulle helst innehålla å, ä eller ö, det blev naturligtvis Månstad.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2008
Foto: SCANPIX
Petra Vainionpää såg till att Månstad blev en Ikea-soffa.
Petra Vainionpää såg till att Månstad blev en Ikea-soffa.Foto: Magnus Josefsson

Petra Vainionpää såg i en annons att Ikea jagade nya namn till sina produkter. Ett jagande som har sina rötter långt bak i tiden. Ingvar Kamprad hade svårt för siffror och valde därför namn på de varor som Ikea tog fram.

Ingvar Kamprad har kanske fått lättare för siffror med åren (åtminstone sådana på sedlar), men traditionen med namnen hänger i. Sisådär 9?000 namn finns med i Ikeas varuregister i dag. Lövet var förresten först ut.

Ikea samlar på sig namn och namnförslag i en databas. Och i fjol var det alltså dags att fylla på med vackra å-ä-ö-namn.

– Jag skickade ett mejl och föreslog Månstad. Och la till att det vore bra om produkten inte blev en sopborste eller något sådant.

Det blev en soffa. Vid bläddrande i den färska Ikeakatalogen gjordes upptäckten att Månstad kommit med. Så nu sprids detta ortsnamn ut över världen.

Lokalpatrioten Petra är egentligen inte så förvånad. För Ikeas önskan stämde ju på pricken in på Månstad.

– Så det är inte säkert att just mitt mejl var avgörande. Det var säkert många andra som tänkte likadant...

Att det blev en soffa har sin förklaring. Det finns nämligen en logik i Ikeas namnsättande. Soffor har svenska ortsnamn, bord finska ortsnamn, mattor danska ortsnamn, hurtsar och stolar mansnamn, saker för de yngre djurnamn.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.