Annons
Nyheter

Många besökte matens dag - trots regnet

För att knyta an mellan producenter och konsumenter arrangerades i går Matens dag på Hofsnäs för 18:e gången i ordningen.
Nyheter • Publicerad 10 augusti 2008
Ulla Bengtsson från Mårdaklev bjuder Ida Equitz på marmelad.
Ulla Bengtsson från Mårdaklev bjuder Ida Equitz på marmelad.Foto: Patrik Englund

– Vi kommer i kontakt med lantbruket minst tre gånger om dagen, säger Bengt Anders Larsson vid LRF.

De tre gånger han pratar om är frukost, lunch och middag.

Annons

– Många som bor i städerna kanske inte tänker på, eller vet, varifrån maten kommer. Det var en av anledningarna till att vi startade Matens dag, säger Bengt Anders Larsson som varit med och drivit arrangemanget sedan starten.

– Då var det under parollen ”stad och land hand i hand”, och så är det väl egentligen fortfarande, fortsätter han.

Trots regnet hade det kommit en del besökare för att se vad producenterna hade att visa upp för livsmedelsprodukter. Det fanns allt från marmelad och sylt, till ekologiskt odlade grönsaker och rotfrukter.

– Det enda vi saknar är väl egentligen levande djur som kor eller kalvar, men det är svårt med tillstånd för det, säger Bengt Anders Larsson.

Istället hade man fått nöja sig med några höns samt en kaninutställning.

På en scen vid området pågick en kockduell mellan elever från Almåsgymnasiet. Uppgiften var att grilla lokalt producerad ryggbiff, som sedan skulle bedömas av en jury, både till smak och utseende.

– Ett bra tips när man grillar är att inte krydda köttet för mycket innan, för då försvinner köttsaften. Det är bättre att krydda efter man har grillat, säger Joanna Bengtsson, en av de tävlande.

Bland de olika stånden med grönsaker, nötter och en mängd annat gick Ida Equitz från Hofsnäs Herrgård omkring i jakt på nya leverantörer av råvaror.

– Det finns mycket bra närproducerad mat häromkring, säger hon, samtidigt som hon smakar på lite sylt tillverkad i Mårdaklev.

Bengt Anders Larsson är nöjd med dagen, trots det ihållande regnet.

– Det kommer många konsumenter hit ändå, och vi har mycket att erbjuda här, säger han.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons