Annons
Nyheter

Ljusstöpning en tradition med liv

Doppa, låta torka, doppa igen? Att stöpa ljus på gammaldags sätt tar sin tid.
Nyheter • Publicerad 30 november 2008
Ingalill Lundberg och Ingrid Claesson granskar ljusen så långt.
Ingalill Lundberg och Ingrid Claesson granskar ljusen så långt.Foto: Marie Haglund
rader av blivande ljus. Muttrarna i änden finns för att hålla veken sträckt så att ljusen blir raka.
rader av blivande ljus. Muttrarna i änden finns för att hålla veken sträckt så att ljusen blir raka.Foto: Marie Haglund
Gunhild Engström rör i ljusmassan som ska smältas ned och värmas till rätt temperatur. Ingrid Claesson har mer massa som ska ner i grytan. I bakgrunden syns Gunnel Ahlström.
Gunhild Engström rör i ljusmassan som ska smältas ned och värmas till rätt temperatur. Ingrid Claesson har mer massa som ska ner i grytan. I bakgrunden syns Gunnel Ahlström.Foto: Marie Haglund
Berit Andersson gör sig redo för att doppa vekarna i grytan. En nigning och sedan upp igen. Ingalill Lundberg väntar på sin tur.
Berit Andersson gör sig redo för att doppa vekarna i grytan. En nigning och sedan upp igen. Ingalill Lundberg väntar på sin tur.Foto: Marie Haglund
Ingrid Claesson står för mycket av kunskapen om att stöpa ljus i Länghems hembygdsförening. Här är det Mona-Britt Johansson som doppar de blivande ljusen.
Ingrid Claesson står för mycket av kunskapen om att stöpa ljus i Länghems hembygdsförening. Här är det Mona-Britt Johansson som doppar de blivande ljusen.Foto: Marie Haglund

Hembygdsföreningen i Länghem håller liv i traditionen.

Klockan är fyra och kvinnorna har redan varit igång i två timmar. De har gjort plats i rummet, täckt golvet med presenning, knutit vekar och smält stearin.

Annons

– Vi har hunnit med att fika också, det får man inte glömma, säger Ingalill Lundberg.

En halväten äppelkaka vittnar om kalaset. Lukten av kaffe tränger också igenom trots att grytan med stearin nu puttrar på järnspisen och sprider sin doft genom rummet.

Ljusstöpning kräver sin förberedelse, men nu är det tid att börja. Inne i rummet hänger de knutna vekarna uppradade.

– Hur varmt är det i grytan nu? Det ska vara 70–75 grader innan vi kan börja stöpa, säger Gunhild Engström.

Det är några år sedan hembygdsföreningen stöpte ljus på Petersberg. I år gör man ett försök för att se hur stort intresset är. Vid det här tillfället är det enbart styrelsen men senare ska andra få vara med.

– Vi behövde testa själva först för att se att det fungerar, men nästa vecka har vi en grupp på fem personer som kommer, säger Gunhild Engström.

Det är så många som ryms i den lilla stugan. Det måste dessutom gå en stund emellan doppningarna.

Ingrid Claesson är den som står för erfarenheten. Hon stöper ljus hemma varje år och är känd för sina vackra ljuskronor. Övriga har stöpt ljus tidigare, men oftast tillsammans med andra, mer erfarna.

– Vi får passa på nu att ta tillvara den kunskap som Ingrid har, hon är fantastiskt duktig, säger Berit Johansson.

Dags för första doppet. Berit Johansson tar första omgången vekar som är uppknutna på en pinne.

Annons

Hon går fram till grytan med stearin, niger så att hela tråden doppas uppifrån och ner.

När vekarna varit nere i stearinbadet närmare tio gånger börjar det likna något.

– Nu börjar det bli riktigt roligt, nu syns det ju att det börjar bli ljus av det, säger Mona-Britt Johansson.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons