Nyheter

Lärlingsutbildning redan till hösten

Gymnasiet i Tranemo vill skapa ett 60-tal lärlingsplatser redan till hösten.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2008

–?Vi vet inte hur många platser vi tilldelas. Men intresset från

företagen har varit mycket stort, säger gymnasiechefen Håkan Blixt.

Lärlingsutbildning på gymnasienivå har behandlats i expressfart. Det är knappt ett år sedan rege-ringen skickade ut signaler om lärlingsmodellen.

I höstas avslutades remissrundan och i går gick ansökningstiden ut. Samma dag hamnade Tranemos ansökan hos Myndigheten för skolutveckling.

Målet är att inrätta 4?000 lärlingsplatser runt om i landet. Och Tranemo gymnasium vill alltså ha ett 60-tal.

Men Håkan Blixt tror att lärlingsmodellen kan lanseras i Tranemo redan till hösten. Inte bara tror förresten _ han håller alla tummar han har.

–?Lärlingsutbildningen är bra för alla små gymnasier som verkar nära sitt näringsliv. Och här ute månar man om sina ungdomar.

Lärlingsmodellen innebär att minst hälften av elevens studietid ska ske ute på arbetsplatser. Vilket i snitt innebär en tredubbling jämfört med den praktik en gymnasieelev har i dag.

Nyckeln till framgång heter alltså ett gott umgänge med företagen.

Och då talar vi om Tranemo och Svenljunga. Båda kommunerna behövs för att få en bredd i utbudet och samtidigt finns baktanken att Svenljunga kan knytas närmare Tranemo gymnasium.

Tranemo har i sin ansökan valt att koppla lärlingsplatserna till de program som redan finns. Sju av tio program kan därmed teoretiskt få lärlingskopplingen.

Redan 1 april berättar Skolverket vilka kommuner som får vara med i satsningen. Väljs Tranemo ut så är det dags att öka tempot än mer.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.