Nyheter

Länghem ska växa – mittemellan

Mittemellan-boendet.
Det ska göra Tranemo kommun attraktivt.
Nyheter • Publicerad 13 september 2008

Kommunen är ute på turné med det som ska bli den nya översiktsplanen. Ett dokument som är en blandning av vision och faktabank.

Ett uppdrag som politikerna gav utredarna var att ta fram attraktiva boendelägen. Nya lägen, utanför dagens samhällen.

På kartan här intill hittar ni de sju som finns med på kartan i dagsläget. Och så gott som samtliga har en sak gemensamt – de ligger nära vatten.

– Detta är lägen vi kommer att pröva. Några faller säkert ifrån och andra kan tillkomma, säger planarkitekten Göran Molin.

En annan gemensam faktor är just att det är mittemellan-boende. Inte villa- eller lägenhetsboende i samhällen och inte ett rent landsbygdsboende.

Göran Molin är egentligen tveksam till att skapa ny bebyggelse långt från samhällets VA-nät och service. Men ändå gnager tanken att skapa platser för mittemellan-folket.

En grupp som vill bo på landet. Men ändå inte allt för långt från grannen.

– Mycket handlar om att ta fram riktigt stora tomter. Med rejält med grönt emellan, inte bara en häck.

Och på någon plats skulle man kunna ha tätare bebyggelse, som till exempel vid norra Visen i Ambjörnarp. Tas granskogen bort och löv släpps fram kan man få en ”halvtät” bebyggelse i en södersluttning.

– Men vi har inte funderat färdigt än, konstaterar Göran Molin.

Och egentligen styrs det mesta av framtidens kommuninvånare. Var – och hur – vill de egentligen bo?

Platser lämpade för framtida bebyggelse Infarten till Länghem, mellan 27:an och samhället.Simmesjö, i dag ett stugområde.Slumsvik, fritidsområde där flera stugägare vill bli året-runtboende.Algutstorp, med Jälmån som granne.Marjebosjön, ännu ett sjönära område. I dag med få hus.Norra Visen, ett stugområde där VA-frågorna utreds som bäst.Mittemellan Ambjörnarp och Sjötofta, ett vattenrikt område.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.