Nyheter

Konstgräs i sikte i Tranemo

En konstgräsplan för 5 miljoner kronor – eller två för 6,5?
Den seglivade frågan om konstgräs börjar närma sig mål.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2010
På Tranehov är tanken att gräsplanen ?bakom? nya klubbstugan får konstgräs.
På Tranehov är tanken att gräsplanen ?bakom? nya klubbstugan får konstgräs.Foto: Magnus Josefsson
Blir det en konstgräsplan så är det ännu oklart var vid Dalshov den ska placeras.
Blir det en konstgräsplan så är det ännu oklart var vid Dalshov den ska placeras.Foto: Magnus Josefsson

För fyra år sedan väcktes frågan om konstgräsplan i Tranemo kommun. De dåliga tiderna och en viss dragkamp mellan kommunens fotbollsföreningar fick ärendet att tappa tempo.

Men i botten fanns hela tiden en förståelse för att konstgräs ligger i (fram)tiden. Till slut låg ett färdigt förslag på bordet med innebörden att en konstgräsplan bör byggas vid simhallen i Tranemo. Och prislappen hamnade på drygt fem miljoner kronor.

I sista minuten gjorde Socialdemokraterna det hela till en valfråga och la till en önskan om två planer i stället för en.

Och häromveckan kom nästa utspel – Dalstorps IF och Tranemo IF ville bygga var sin plan. Men med stöd av kommunen.

I DIF:s och TIF:s kalkyler slutar kostnaden för två planer på 6,5 miljoner kronor. Men alla siffror är osäkra och mycket påverkar – ideellt arbete, markförhållanden, samordningsmöjligheter, sponsorstöd...

En tänkt sponsor är Sparbanken Tranemo och bankdirektören K-G Magnusson väljer att ligga lite halvlågt. ”Fast en sådan här sak ligger väl i linje med vår bidrags-verksamhet”.

Dalstorps IF motiverar sitt intresse för konstgräs med att de är störst i kommunen när det gäller ungdomsverksamhet och antal lag. Plus att föreningen nu har ett seniorherrlag som ligger i Kindstopp.

Tranemo IF skulle visserligen få en konstgräsplan i sin egen ort. Men att ha planen vid Tranehov skulle ge det stigande ungdomsfotbollsintresset i Tranemo en skjuts framåt.

Båda föreningarna pekar också på att det behövs två konstgräsplaner i kommunen, en i norr och en i söder. Och det argumentet har kommunalrådet Crister Persson (C) förståelse för.

– Rent privat tror jag att det finns ett sådant behov framöver. Men nu får vi gå igenom det hela.

En poäng med att bygga planen vid simhallen är närheten till eleverna på Tranängskolan och i gymnasiet. Till Tranehov blir det ett antal hundra meter extra.

Det finns minuspoäng. Med en plan vid simhallen så ökar kravet på kommunalt engagemang och kommunala driftskostnader.

– Fast skulle föreningar driva det hela så är det viktigt att det inte blir en TIF-plan och en DIF-plan – utan två kommunplaner, konstaterar Crister Persson.

Nio av tio fotbollsföreningar i kommunen välsignar DIF:s och TIF:s planer. Och bollen ligger nu hos Tranemo kommun.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.