Kommunalrådets mark riskklassad
Här bedrevs doppning mellan åren 1970 och 1991. Doppning som var en vanlig metod och som innebar att virke doppades i ett kar fyllt av mögelbekämpningsmedel. Och nu vill man undersöka om klorfenoler och dioxiner kan ha spridit sig ut i mark och grundvatten och kanske också till närliggande Musån.
Just sågverk som använt sig av doppning ligger högt upp på listan när länsstyrelsen går igenom riskklassade områden. Och länsstyrelsen har identifierat sju objekt i Tranemo kommun som anses vara värda att studera närmare.
Att Mossebolund lär bli först ut beror på att sågverket hamnar i gruppen "ansvarig verksamhetsutövare saknas". Det finns inte kvar någon som ska ta ansvar för eventuella föroreningar. Och då kan staten träda in och stå för kostnaderna för en markundersökning.
Tranemo kommun går alltså in med en ansökan om statliga pengar. Men en som inte deltagit i ansökningsarbetet är kommunalrådet Crister Persson (C).
Efter det att sågverket las ner 1991 och en konkurs slutförts så ägs nämligen Mossebolundsområdet av just Crister Persson. Han kom in via familjeband och står sedan dess bakom Mossebolunds AB som bedriver en viss handel med virke.
I lagen regleras att den som köpt en fastighet efter 1998 kan bli aktuell för det som kallas "ansvar för avhjälpandeåtgärder". Ytterligare en förutsättning är att köparen ska ha känt till - eller borde ha känt till - att fastigheten kan ha varit förorenad.
Crister Persson köpte Mossebolund i början av 1990-talet. Och därmed faller han automatiskt bort från ansvarslistan.
Men vad ska hända med Mossebolund? Ett område som på nedlagt sågverksmaner har föga skönhetsvärde.
Crister Persson suckar lite. En del av området hyrs ut till en maskinfirma och försäljning har varit på tal under flera år.
– Nu får vi se vad som händer med undersökningen av området.