Annons
Nyheter

Klart för cykelbana i Limmared

Banverket har gett Tranemo klartecken.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2008
Den gamla järnvägsbron "bakom" glasbruket ska få nytt liv.
Den gamla järnvägsbron "bakom" glasbruket ska få nytt liv.Foto: Magnus Josefsson

Så nu kan cykelbanenätet knytas ihop än mer.

Passagen genom Limmared har varit en svårknäckt nöt. Järnvägen och glasbruket är två storheter som fått cyklebanevännerna att ta sig flera funderare.

Annons

Söderifrån, från Tranemo, finns en fungerande cykelbana på den gamla banvallen. Men väl inne i Limmared, vid Lantmännens gamla fastighet, dyker de första problemen upp. Problem som får lösas med lite kringelikrokande.

Än större är besvären när glasbruket och kust-till-kustbanan ska hanteras. Men nu har Banverket gett klartecken till en sträckning utmed järnvägsrälsen. Fast säkerhetsavstånd på fyra meter måste hållas och elledningar täckas.

Även Ardagh Glass är positivt inställt, bara inte verksamheten påverkas. Så med hjälp av än mer pusslande kan en cykelbana dras mellan kust-till-kustbanan och glasbruket.

Målet är att göra klart sträckorna under hösten. Och framtidens cyklister får ta till sig lite annorlunda upplevelser. Baksidan av glasbruket, svischande tåg och dessutom kort avstånd till SJ:s gamla arsenikimpregnering...

Mellan åren 1946-64 impregnerade SJ slipers här. Först med hjälp av arsenik och sedan kreosot och återställningsnotan lär hamna på minst 50 miljoner kronor.

Nästa år knyts banvallscyklingen ihop slutgiltigt. Då asfalteras avsnittet Limmared-Månstad och den sista biten mellan Tranemo och Uddebo.

Redan nu den 17 maj är det dags för invigning av sträckan mellan Tranemo och Ambjörnarp. Så snart finns ett banvallsnät från Ambjörnarp i söderoch via Ulricehamn upp mot Falköping.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons