Nyheter

Hon hyllar föräldrakurser

Ska jag köpa ut alkohol till mitt barn? Hur får jag min tonåring att lyssna? Bör jag kontrollera vad barnet gör på internet?
Nu erbjuder Tranemo kommun en gratis utbildning till alla tonårsföräldrar.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2008
Ingrid Björk vet hur tonåringarna ska bemötas. Under våren ska hon med hjälp av Cope-metoden lära tonårsföräldrarna i Tanemo att kommunicera med sina tonåringar.
Ingrid Björk vet hur tonåringarna ska bemötas. Under våren ska hon med hjälp av Cope-metoden lära tonårsföräldrarna i Tanemo att kommunicera med sina tonåringar.Foto: Annsofie Andersson

I vår startar ytterligare en omgång av Cope-föräldrakurser i kommunen. Nytt för i år är att även tonårsföräldrar erbjuds utbildning.

– Tonårsföräldrar har ett stort behov av att prata. Jag tror att det är viktigt att mammorna och papporna går samman och träffas, säger ungdomskonsulenten Ingrid Björk.

Hon tror att många tonårsföräldrar känner sig ensamma och är i stort behov av att få bekräftelse på att de är bra föräldrar. Genom att delta i Cope-tonår kan föräldrarna hjälpa varandra och få mer kontroll på vardagen, menar Ingrid Björk.

Uppmärksamhet

Vid varje lektionstillfälle får deltagarna se en filmsekvens som utspelar sig i en tonårsfamilj. Sedan får föräldrarna sätta sig i mindre grupper och diskutera vad som är rätt och fel och hur man ska lösa de olika problem.

Efter avslutad lektion tilldelas familjerna varsin hemläxa där de får prova på de olika metoderna hemma.

Till exempel att ge barnet uppmärksamhet och beröm, behålla lugnet och att bortse från negativt beteende.

Cope-utbildningarna är också kända för sitt poäng- och belöningssystem som innebär att föräldrarna sätter upp regler för hur tonåringarna ska bete sig och vad barnet ska får för belöning om detta efterlevs.

– Belöningssystemet är ett effektivt sätt att förändra din tonårings beteende. Om du gör det där så får du det här. En bra taktik för att minska på tjatet och göra små framsteg synliga, förklarar Ingrid Björk.

Målet är förändring

Cope-barn har använts i både Tranemo och Svenljunga under flera år. Tranemo är nu först ut att testa Cope-tonår, men förhoppningen är att även Svenljunga kommun ska ha samma utbud i framtiden.

– Poängen med Cope är att få förändring, ett extra redskap och enkla tips, säger folkhälsosamordnaren Annika Loman som tidigare jobbat med Cope barn i Tranemo.

Cope Cope står för Community Parent Education Program. Det har utformats i Kanada och bygger på forskning kring föräldrautbildning och barnuppfostran.Cope-barn riktar sig till föräldrar med barn i åldern 3–12 år.Numera finns också utbildningar för tonårsföräldrar, Cope-tonår.Utbildningarna hålls vi åtta tillfällen.

Annsofie Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.