Nyheter
Men vädret var inte på arrangörernas sida.
Nyheter • Publicerad 21 juli 2008
Drottningen Katarina Stenbocks liv skildrades på Torpadagen.
Drottningen Katarina Stenbocks liv skildrades på Torpadagen.Foto: Anna Didriksson

Arrangörerna av Torpadagen hade ordnat med det mesta: teater, bågskytte, hjortsafari...

Det blev ganska festligt. Men vädret kan ju ingen rå på.

Pehr Zethelius, ägare till Torpa Stenhus, har sin teori om varför det inte blev samma publiktillströmning i går som för ett år sedan.

– Jag tror svenska folket tagit det säkra före det osäkra och åkt på utlandssemester i år, säger han.

Ja, de häftiga regnskurar som igår drog in över Borås­området skrämde säkert bort en del publik från Torpa­dagen.

Men de som kom kunde roa sig med en dramatisering av den medeltida svenska drottningens liv. Katarina Stenbock föddes på Torpa Stenhus 1535 och blev drottning då hon som 17-åring gifte sig med den 40 år äldre Gustav Vasa.

– Vi gestaltar hennes liv från födseln till ålderdomen, säger Anita Fallstrand som till vardags är guide på Torpa men som igår spelade ”den åldrade Katarina”.

Ulf Bäckström från Borås bevittnade skådespelet tillsammans med sin fru och andra släktingar. Och han gillade vad han såg.

– Det är kul för det finns lite historia invävt i skådespelet. Det är mycket bättre än att de bara står och mässar rätt upp och ner, säger han.

Nytt för i år (Torpadagen hölls för tredje gången) var hjortsafari på de stora ägorna som tillhör gården. Pehr Zethelius körde runt i inhägnaden, där det finns drygt 300 hjortar, med folk sittande på ett släp bakom bilen.

Besökarna hade också möjlighet att prova på bågskytte – något som Simon Carlsson från Dalstorp nappade på.

– Det var första gången jag provade. Jag tyckte det var skoj även om det var lite svårt. Men sista pilen satte jag i mitten, nästan.

Magnus Pettersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.