Nyheter

Hett möte om småskolor

En kväll med mycket kronor och ören och många känslor.
Det blev det när skolturnén gjorde sitt stopp i Ambjörnarp.
Nyheter • Publicerad 6 september 2012
Leif Karlsson har gjort årets hetaste utredning i Tranemo kommun.
Leif Karlsson har gjort årets hetaste utredning i Tranemo kommun.Foto: Magnus Josefsson
Nathalie Jensen var en av många som tyckte att det blev för mycket kronor och ören.
Nathalie Jensen var en av många som tyckte att det blev för mycket kronor och ören.Foto: Magnus Josefsson

Det handlar alltså om utredningen om den framtida skolstrukturen i Tranemo kommun. Utredaren heter Leif Karlsson och är tf rektor - och hjälpgumma - på Tranängskolan. Och detta är inte hans första utredning i skolfrågor.

Tre platser, Ambjörnarp i går och Ljungsarp och Grimsås nästa vecka, ska få besök av Leif Karlsson och Perallan Orrbeck, tf chef för lärandesektionen. För än så länge handlar det om tjänstemannautredningar och tjänstemannaförslag.

Snart kommer politikerna in i bilden och några möten är redan inbokade. Och då kommer röst- och känsloläget att höjas.

För den här gången lär "något" hända. Redan i budgeten som tas i höst kommer skolornas framtid att stakas ut.

Och att Ambjörnarp, Ljungsarp och Grimsås valts ut som turnéstopp är inte konstigt. Det är dessa skolor som har en hotstämpel på sig - inte givetvis ett nedläggningshot, men åtminstone ett hot som innebär att de högre årskurserna försvinner.

I södra kommundelen har Sjötofta i åratal pekats ut som förlorare. Men när Leif Karlsson fyllde på med kronor och ören så sökte sig Svarte Petter över till Ambjörnarp.

– Hela skolan behöver renoveras i Ambjörnarp. Medan Sjötofta skola är i bra skick.

Två av utredningsförslagen handlar om Ambjörnarp/Sjötofta. I det ena läggs båda skolorna ner och alla barn - förutom de på fritids och i förskolan - bussas till Tranemo. I det andra skapas en F 2-, eller F 3-skola, i Sjötofta.

Läggs båda skolorna ner så kan 1,2 miljoner kronor sparas in redan läsåret 2013-2014. Största beräknade besparingen är indragningen av tre lärartjänster, 1,5 miljon kronor. Men en halv miljon äts upp av ökade kostnader för skolskjutsar.

– Behåller man Sjötofta skola så blir det faktiskt inte någon större skillnad. Då minskar besparingen med bara 100?000 kronor om året, sa Leif Karlsson.

Fast kommer Ambjörnarpsföräldrarna att välja Sjötofta? Avståndsmässigt är det lika långt till Tranemo som till Sjötofta.

Hur känns det att skolorna hotas i ett läge när barnantalet faktiskt är i stigande? Och hur stort är renoveringskravet egentligen i Ambjörnarp?

Fortsättning följer.

Debatten om skolorna har hängt med i åtskilliga år. 2008 fanns förslag om nedläggning av skolorna i Sjötofta och Ljungsarp - men efter kraftiga protester fick skolorna leva kvar.

Förra hösten fick en politisk beredning i uppdrag att se över den framtida skolstrukturen. Beredningen lämnade till slut tre scenarier där det första var "oförändrat läge". I den andra varianten las Sjötoftaskolan ner och F 3-skolor skapades i Ambjörnarp, Ljungsarp och Grimsås. I det mest drastiska förslaget blev bara fyra skolor kvar i kommunen - skolorna i Tranemo, Limmared, Länghem och Dalstorp.

I den tjänstemannautredning som nu är på turné har ekonomin vägts in. Och då finns sex olika alternativ som politikerna i höst ska ta ställning till.

I dessa förslag pekas framförallt skolan i Ambjörnarp ut som förlorare - men även söderkollegan Sjötofta är hotad. Dalstorp blir "storskola" i norr och det går ut över skolorna i Grimsås och Ljungsarp - framförallt är hotet riktat mot Ljungsarp.

En möjlig, och till och med trolig, upplösning är att ett antal F 6-skolor försvinner och ersätts av F 3-skolor.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.