Nyheter

Här vill danskarna bo

3 av 24 lägenheter är redan sålda.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2008
Ängsgatan i Grimsås. Ett paradis för danskar?
Ängsgatan i Grimsås. Ett paradis för danskar?Foto: MAGNUS JOSEFSSON

Och nu är förhoppningen att Isabergs slalombackar ska fylla husen på Ängsgatan.

Det är danskar som ska söka sig till Grimsås. Lockade av naturen och skidåkningen – och av låga priser förstås. På hemsidan som används i Danmark slås fast att ”det er billigt at købe bolig i Sverige og samtidig er det billigt at leve i Sverige”.

Husen på Ängsgatan, med adresserna 10, 12 och 14, blev ett sorgebarn för Tranemobostäder. I slutänden fanns bara ett fåtal hyresgäster förutom de lägenheter som hyrdes av Migrationsverket.

Beslut togs att försöka sälja husen och prislappen blev låg, 600?000 kronor för tre fastigheter och 24 lägenheter. Men i april i år var allt klart och Tranemobostäder kunde gå vidare.

Köpare var Swedwell, ett företag som specialiserat sig på att köpa fastigheter i svensk ”landsbygd” och sedan sälja dem vidare till framförallt danskar. Swedwell har i dag prövat den modellen i Osby, Nässjö, Finspång, Älghult och Nissafors – och så i Grimsås.

En bostadsrättsförening är nu bildad på Ängsgatan. Hugade spekulanter får skjuta in mellan 130?000 och 160?000 danska kronor och utöver det blir det en en månadskostnad på knappt 2?000 danska kronor.

Lägenheterna på Ängsgatan har annonserats ut och visning har hållits. Och så här långt har alltså tre intresserade nappat.

– Vi fortsätter att marknadsföra lägenheterna och vi tror att vintersäsongen är starkare än sommaren, Isaberg lockar, säger Markus Klasson, vd hos Swedwell.

Han hoppas att utvecklingen blir den samma som i Nissafors. Med den svenska naturen som lockbete fylldes snabbt de 30 lägenheterna där.

I marknadsföringen talas om lägenheterna i Grimsås som både ferie- och året-runt-lägenheter.

– 90 procent av det vi haft har börjat som ferielägenheter. Men efterhand har allt fler valt att bosätta sig året runt.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.