Nyheter

Grannar lärde sig att släcka bränder

Alla tog tillfället i akt att testa de olika brandsläckarna på kurskvällen i Dalstorp.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2009
Robert Karlsson från Ragnarssons brandservice visar att det är viktigt att skaka om pulversläckaren minst en gång om året.
Robert Karlsson från Ragnarssons brandservice visar att det är viktigt att skaka om pulversläckaren minst en gång om året.Foto: Eva Hildebrand
Sven Persson går in för att släcka elden med en kolsyresläckare.
Sven Persson går in för att släcka elden med en kolsyresläckare.Foto: Eva Hildebrand
Birgitta Lindqvist testar hur det är att dra ut splinten ur brandsläckaren.
Birgitta Lindqvist testar hur det är att dra ut splinten ur brandsläckaren.Foto: Eva Hildebrand

Där hade grannarna från fyra småbyar träffats till brandövning.

– Att veta hur vi ska göra vid en brand är en viktig trygghetsfråga för oss på landsbygden, tyckte Birgitta Lindqvist.

Hon är initiativtagare till den nya grannsamverkan, som håller på att växa fram bland de 35 fastigheterna utmed grusvägen mellan Hulared och Dalstorp. Själv bor hon och maken på gården Stjärnfallet i Långared.

Det var vid en kraftig allergireaktion, som Birgitta fick sig en ordentlig tankeställare. Hon insåg hur viktigt det är att uttryckningsfordonen hittar rätt, att grannar kan stötta och hjälpa varandra.

Så hon väckte tanken om att skapa en slags grannsamverkan i första hjälpen för glesbygdsbor. Den döptes till SOS-Trygghet i byn. Och grannarna hakade på.

– Jag älskar landsbygden. Och det måste fungera här så att vi känner oss trygga, säger Birgitta Lindqvist

Just den här kvällen samlas grannarna i församlingshemmet i Dalstorp. Det står brandövning på programmet. På plats är Robert Karlsson från Ragnarssons brandservice. Han representerar också Brandskyddsföreningen, när han håller sina kurskvällar.

Deltagarna får lära sig mycket om eld, brand och brandsläckning. Som att det behövs tre faktorer för att brand ska kunna uppstå. Dessa är bränsle, värme och syre. Om en av dessa plockas bort så dör elden.

– Men det gäller att göra rätt sak vid rätt tillfälle. Det är så små saker som avgör om branden utvecklar sig till en katastrof ellere inte, säger Robert Karlsson.

Och han förmedlar många viktiga råd.

– Häll aldrig vatten på en kastrull, där det brinner av olja! Kväv elden med ett lock! Gå alltid ned under röken, som sprider sig i ett rum! Röken är livsfarlig! Kolla brandvarnarna, som är färskvara, noga!

Deltagarna får också testa de olika typer av brandsläckare, som Robert Karlsson har tagit med sig. Och alla passar på tillfället att lära sig hur man drar ut sprintern, hur det känns när pulvret ska släcka en eld, hur skummet fungerar och vad som händer med en brandsläckare med kolsyre.

Kurskvällen avslutas med att brandmän från Dalstorps brandkår visar upp det fordon, som används vid IVPA- utryckningar. IVPA står för I väntan på ambulans.

– I det här fordonet finns ingen utrustning för GPS. Det skulle vi verkligen önska att den utrustas med. Så att brandmännen hittar fram till oss, nu när vi alla har fått fram våra egna koordinatorer, tycker Birgitta Lindqvist.

Birgitta Lindqvist, som bor i Stjärnfallet i byn Långared, tog tidigt i våras initiativet till denna form av grannsamverkan. Den har döpts till SOS-Trygghet i byn.

I denna grannsamverkan ingår runt 35 gårdar i byarna Långared, Baltås, Sonarp och Hagared. Byarna ligger utmed grusvägen mellan Hulared och Dalstorp.

Hittills har det ordnats kurs i hjärt- och lugnräddning. Grannarna verkar för att få fram skyltar till fastigheterna, de har fått fram GPS-koordinatorerna för de enskilda fastigheterna.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.