Nyheter

Fick rätt om indraget körkort

En man i Tranemo kommun förlorade sitt körkort sedan Transportstyrelsen reagerat på hans medicinska värden.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2014

Men Förvaltningsrätten har upphävt Transportstyrelsens beslut.

Värdena det handlar om kom fram vid en CDT-provtagning. CDT-värdena kan vara en markör för överkonsumtion av alkohol och – tillsammans med en läkarbedömning – kan detta påverka lämpligheten att inneha körkort.

Transportstyrelsen reagerade på värdena och dess konsultläkare gjorde bedömningen att mannen, som är i 30-årsåldern, missbrukade alkohol.

Men när ärendet hamnade hos Förvaltningsrätten så valde den att lägga större vikt vid läkarbedömningen. I den sas att mannen aldrig haft missbruksproblem, aldrig vårdats för sådana besvär och att "diagnosen missbruk aldrig kunnat ställas på honom". Dessutom hade mannen ordnade sociala förhållanden och var beroende av sitt körkort i arbetet.

Transportstyrelsens beslut upphävdes av förvaltningsrätten. Men ärendet är inte definitivt avgjort, Transportstyrelsen har valt att överklaga till kammarrätten.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.