Annons
Nyheter

Fem miljoner mindre till kommunen

Inga sparkrav, men återhållsamhet när tjänster ska återbesättas.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2008

Så påverkar den nya prognosen om skatteutjämningen. Där blir det nu fem miljoner kronor mindre till kommunen.

Det visar den senaste prognosen om skatteutjämningen mellan landets 290 kommuner. Den utjämning av kostnader, som sker för att skapa likvärdiga villkor.

Annons

Inför nästa års budget får nu Tranemo kommun nästan sex miljoner kronor mindre att röra sig med. Fem av dessa hänger ihop med skatteutjämningen och resten med lägre skatteintänkter.

– Den kraftfullaste minskningen sker inom gruppen förskole- och skolbarn. Där tappar vi nu två miljoner kronor. Vi har nämligen förhållandevis låg andel i dessa åldrar jämfört med riket, berättar ekonomichef Niklas Anemo.

Han talar också om resultatet för 2?009 års budget, som var tänkt att hamna på ett plus på 9,3 miljoner kronor.

– Men den beräknade vinsten blir nu istället knappt tre miljoner.

Kommunstyrelsens ordförande Crister Persson (c) tycker det är ett bekymmer, när det blir så stora svängningar i prognoserna.

– Vi har ändå lagt ett förslag att inte justera ramarna i den kommande budgeten. Vi vill mana till försiktighet i nämnderna. Och vårt förslag är att nämnderna noga prövar alla tjänster som ska återbesättas.

– Och så får vi invänta höstens nya prognoser.

Eva Hildebrand
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons