Nyheter

En ny bro för folk och fä

En ny bro. Tänkt för såväl människa som ko.
Nyheter • Publicerad 10 september 2008
Åsa Johansson på vandring utmed en led som ännu inte finns.
Åsa Johansson på vandring utmed en led som ännu inte finns.Foto: Magnus Josefsson

Det ska dessutom bli en förskönande bro. Den bro som nästa år (?) placeras över Månstadsån, mellan Fålesidan och Rosenlundssidan.

Det är Limmareds byalag som vunnit gehör för sin önskan om kommunala försköningspengar. I förrgår sa politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott ja till ett bidrag på 100?000 kronor.

Det var i budgeten inför 2006 som en halv miljon kronor las in som en försköningspott. ”Åtgärden ska innebära ett förskönande av samhällsbilden av bestående karaktär” stod det i protokollet.

Försköningen har fortsatt och pengar har lagts på stationsområdet i Månstad, stationsplanen i Ambjörnarp, en rastplats i Dalstorp, en lekplats i Sjötofta... Fullt ut har dock inte satsningen fungerat.

Men nu har politikerna gjort tummen upp för tre förslag. Förutom bron över Månstadsån finns också en lika stor penningsatsning på en nygammal allé i Uddebo. Det är kommunens äldsta allé, mellan Väveriet och den nya bron vid Fritidsgården. Och dessutom får Ljungsarp 19?000 kronor till flyttning och renovering av en grillstuga.

Men tillbaka till bron över Månstadsån. Åsa Johansson, ordförande i Limmareds byalag, pekar och visar.

– Se så fint det är här nedanför Fålestugan och den nya cykelbanan! Och kommer vi över ån och mot Rosenlund så får limmaredsborna en bra vandringsled.

Vi har tagit oss över och under ståltråd. Här har kor gjort sin insats som naturvårdare.

– Hittills har markägaren fått köra runt djuren för att kunna beta av båda sidorna av ån. Men med en bro skulle korna lättare komma över hit.

Dock är inte tanken att kor och vandrare ständigt ska samsas. Men ändå är nu önskemålet att en vacker ko- och människobro kan införskaffas. Och då är 100? 000 kronor en bra grundplåt.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.