Nyheter

En gemensam socialförvaltning är aktuell i Tranemo

Politikerna gör tummen upp för en gemensam socialförvaltning i Tranemo kommun.
Nyheter • Publicerad 3 september 2008

Två enheter kan bli till en när individ och familjeomsorg bakas samman med äldre- och handikappverksamheten.

Individ- och familjeomsorgen (IFO) fanns från 1997 och sex år framåt med i bildningsförvaltningen. Men ansågs inte passa där och fick egen förvaltning och egen nämnd 2003.

Nu tycks det vara dags för en ny organisation igen även om ämnet är inte färdigbehandlat av politikerna. På måndag ska fullmäktige ta sitt beslut.

Förs samman

Men grundförslaget är att IFO förs samman med äldre- och handikappfrågorna.

Och förslaget från kommunstyrelsens arbetsutskott är att den nuvarande omsorgschefen Magnus Andersson blir socialchef för den nya förvaltningen. Dagens IFO-förvaltning saknar ordinarie chef sedan Sigward Stigheimer löstes ut i början av året.

Får leva kvar

En stor och gemensam socialförvaltning skapas. Men den politiska delen, IFO-nämnden och omsorgsnämnden, får leva kvar denna mandatperiod ut. Kommunen har påbörjat en genomgång av alla nämnders organisation och tankar om en socialnämnd lanseras där.

I samband med att tankar om en gemensam socialförvaltning utretts så har personal och politiker fått säga sitt. Och såväl för- och nackdelar har kommit fram.

På plussidan står att lagstiftningen är den samma, att samverkan inom Sjuhärad underlättas och att en samlad organisation blir starkare. Medan IFO-sidan på minussidan ser en risk att just dess frågor drunknar i en större förvaltning.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.