Nyheter

En folkfest på både bredden och höjden

Tranemo GF satsar på bredden – och därför blir också tävlingarna på hemmaplan en folkfest som lockar familjer, vänner och bekanta. I går hade 300–400 personer bänkat sig i idrottshallen.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2008
Gymnasterna från Trollhättan imponerade i såväl trampett som de övriga grenarna, och plockade hem guldet i DM Ungdomstruppen flickor mini.
Gymnasterna från Trollhättan imponerade i såväl trampett som de övriga grenarna, och plockade hem guldet i DM Ungdomstruppen flickor mini.Foto: Hannele Parviainen

De fick bland annat se Tranemo GF:s miniflickor U2 plocka hem bronsmedaljen i DM Ungdomstruppen.

– Det var pirrigt att gå ut där, tyckte nioåriga Sara Enoksson som genomförde sin allra första tävling.

Hela laget utför övningar i matta, hopp och fristående. Momenten poängbedöms sedan.

– Det roligaste är att göra volter och flickisar, tycker Elin Tranefors-Gustavsson, Emilia Ragnarsson och Amanda Tillner.

Till skillnad från många andra klubbar har Tranemo GF ingen utgallring av gymnaster i tidig ålder.

– Alla får delta i något moment och jag tror att vi tjänar på att de som är intresserade får tävla så länge de själva vill, säger ordförande Carina Ombert.

Idag har klubben 300 aktiva barn och ungdomar, varav en stor del deltog i tävlingarna i går.

Enskilda grenar

Förutom trupp-DM arrangerades också Vintercupen, där deltagarna tävlar i enskilda grenar.

– Utvecklingen av redskapen har gjort att allt fler går över till de enskilda grenarna med högre svårighetsgrad, säger Carina Ombert.

Tumblingmattor, med tjockt sviktande underlag, gör att gymnasten får farthjälp som underlättar volter.

Det största genombrottet har dock gropen, en dryga metern tjock skumgummimatta, bidragit till vid olika hoppövningar. Den garanterar ett mjukt nedslag med minimal skaderisk.

– Förr var gymnasterna tvungna att vara jättesäkra innan de ens vågade testa. Numera gör det inget om du landar lite fel, säger Carina Ombert.

Tranemo GF har dessutom tillgång till en höj- och sänkbar grop sedan tre år, vilket ger resultat.

– Tidigare hade vi en enda person i föreningen som kunde göra dubbelvolt. Nu klarar tio-tjugo personer det, säger Frida Ombert som var tävlingsledare i går.

Under gårdagens DM deltog 120 personer. Vissa av dem tävlade även i Vintercupen där det var 265 anmälda starter. Deltagande klubbar var, utöver Tranemo GF, NIF från Trollhättan och Vänersborgs GF.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.