Annons
Nyheter

Elnätsproblem snart nära lösning

– Så här nära en lösning har vi nog inte varit på 30 år.
Peter Elgh, vd hos Tidbecks i Ljungsarp, vill gärna lägga elnätsproblemen bakom sig.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2010
Ur BT 21 december 2006.
Ur BT 21 december 2006.Foto: 

När Tidbecks kör i gång sina maskiner chockas elnätet och resultatet blir att abonnenter i området drabbas. Elutrustningar påverkas och ljus flimrar.

Redan 2006 sa Patrik Lejrin, vd hos Östra Kinds El-Kraft, att: ”Elproblem har väl funnits i Ljungsarp i 25 år och de här diskussionerna i tio”.

Annons

Diskussionerna det handlar om är en tvist som år efter år funnits mellan just Östra Kinds El-Kraft och Tidbecks. Tidbecks har tyckt att ett elbolags uppgift är att se till att företag kan bedriva sin verksamhet. Medan Elbolaget sett Tidbecks elanvändning som onormal.

Olika lösningar har prövats genom åren och Tranemo kommun har försökt ta på sig en medlarroll. Även Elsäkerhetsverket, en statlig myndighet som ansvarar för just elsäkerhetsfrågor, har kopplats in.

När stormen blåste som värst hotade Östra Kinds El-Kraft med att strypa eltillförseln.

Och Tidbecks kontrade med ett hot att flytta hela företaget från Ljungsarp.

– Det är bekräftat att vår verksamhet stör nätet. Nu har vi ny utrustning på gång som ska installeras i maj, säger Peter Elgh.

– Förhoppningarna är goda att vi ska kunna lösa det här. Men innan tekniken är prövad på allvar vill vi inte slå oss för bröstet.

Den teknik som ska testas är installation av aktiva filter. En slags ”stötdämpare” som ska minska elchockens verkningar.

Tanken är att två filter installeras till att börja med. Filter som Tidbecks står för. Om inte detta är tillräckligt så går Östra Kinds El-Kraft och Tranemo Utvecklings AB (TUAB) in och tar ansvar för ett tredje filter.

Och målet är klart utsagt i diskussionerna mellan elbolaget och Tidbecks. ”Åtgärderna ska sänka störningarna till en för övriga abonnenter acceptabel nivå”.

Tidbecks fyller 170 år i år. Allt började med nålmakeri och Stockholm var då basen.

I dag är det vävda och svetsade nät- och trådprodukter och metalldukar och sträckmetall som står för produktionen. Och produktion och försäljning finns i Ljungsarp.

Tidbecks hyr sina lokaler av Tranemo kommun och har koncentrerat verksamheten i en av två huskroppar.

Företaget har drygt 30 anställda. Vilket innebär en rejäl minskning jämfört med hur det såg ut 2005–2006.

Men vd:n Peter Elgh konstaterar att det börjar gå åt rätt håll igen. ”Första kvartalet 2010 ser i alla fall mer positivt ut än motsvarande kvartal året innan.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons