Annons
Nyheter

Elever fick uppleva gamla tider

Ljungsarps skola har haft temavecka, ”Ljungsarp för 100 år sedan”.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2008
John Smith tillverkar en spik i smedjan.
John Smith tillverkar en spik i smedjan.Foto: Privat

Under några dagar har de fått prova på att leva som man gjorde förr i tiden.

Skolan och hembygdsföreningen har hållt till vid Kvarntorps kvarn och hembygdsgården i Björstorp. Där har barnen fått baka våfflor på järnspis, byka tvätt, tillverka vispar av björkris, separera mjölk och titta på redskap från hembygdgårdens museum. De har även fått lära sig hur vattenkraft blir elström, hur säd mals till mjöl och fått smida spikar av järn.

Annons

– Om vi bara läst om detta i skolan hade de inte fått upplevelsen. Nu har de fått smaka, känna dofter och känna på olika redskap, säger Elisabeth Petersson som är lärare för ettorna och tvåorna.

I två dagar fick barnen arbeta praktiskt och resten av veckan fick de bearbeta det de lärt sig.

– Det blir så levande för barnen. Deras kultur och historia lever genom att vi kommer in där deras förfäder en gång varit.

Även barn som inte har sina rötter i Sverige tror Elisabeth Petersson kan ha glädje av temaveckan.

– De ska också kunna förstå livsvillkoren förr i tiden. Jag tror det finns ett värde i att vara med i sitt nya lands historia.

Temaveckan går ut på att barnen ska känna till hur man levde förr i tiden och få kunskap om bygdens historia. Det ska underlätta deras tolkningar av händelser som sker idag.

Katarina Anicic
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons