De ger änkor mötesplats
– Det var ännu en krutkärring.
Evy ler med hela ansiktet när hon förklarar för väninnan Ilse vem hon just pratat med i telefon.
– Hon är 82 år så hon kör inte bil själv, men hon följer gärna med och äter julbord.
"Krutkärringen" i den andra luren är ännu en person som svarat på Evys annons där hon bjuder in änkor och änkemän till att äta julbord.
– Hittills ser det ut som om vi blir ett tiotal, men jag hoppas verkligen att fler ska höra av sig, säger Evy.
För tolv år sedan var hon med och startade hon änkeupproret, en rörelse som kämpade för att änkor skulle få behålla sina änkepensioner, då staten ville inkomstbepröva dessa.
Med tiden blev dock andra frågor viktigare, och striden om änkepensionen spelade mer eller mindre ut sin rätt då hela pensionssystemet gjordes om år 2003.
Det är dock inget som hindrat Evy att kämpa vidare för att förbättra tillvaron för alla änkor och änkemän runt om i länet. Nu handlar det om den sociala biten.
Därför har hon tillsammans med några vänner nu startat en lokalavdelning inom förbundet för änkor och änkemän.
– Det handlar om att få dem att komma ut, istället för att sitta hemma och känna sig ensamma och övergivna, säger hon.
Första aktiviteten är som sagt ett julbord, det finns redan planer på en hel del annat. Ett antal föredrag är planerade, bland annat med jurister från banken, personer från Försäkringskassan och Evy har varit i kontakt med sjukhusprästen Claes Björnram som eventuellt ställer upp.
Men allt det där är sekundärt. Tyngdpunkten ligger i att få ensamma änkor och änkemän att börja umgås.
– Precis när ens make eller maka har dött så kommer alla och tar hand om en. De hälsar på och de bjuder på mat, men efter några veckor blir det plötsligt tyst. Då blir man väldigt ensam, säger Evy och är tyst ett tag innan hor fortsätter:
– Men man kan inte bara sitta hemma och tycka synd om sig själv heller, men måst ta tag i saker och ting och ge sig ut. Det kommer inga stekta sparvar flygandes in i munnen på någon.
Riksförbundet för änkor och änkemän
En politisk och religiöst obunden ideell organisation som arbetar för att stödja änkor, änkemän barn och unga i sorg genom att skapa mötesplatser, samtalsgrupper och rådgivning på området.
Det finns åtta lokalföreningar i landet.
Förbundet är anslutet till paraply-organisationen SAMS samt de europeiska föreningarna för efterlevande, Veuvage Europe och VIDUA.