Annons
Nyheter

Cykeltur i tågens spår

När cykelbanan mellan Ambjörnarp och Tranemo invigdes var miljön i fokus.
Nyheter • Publicerad 18 maj 2008
De väljer cykeln. Mona Lis Gustavsson, ordförande i Ambjörnarps byalag, och kommunalrådet Christer Persson invigde nya cykelbanan mellan Tranemo och Ambjörnarp.
De väljer cykeln. Mona Lis Gustavsson, ordförande i Ambjörnarps byalag, och kommunalrådet Christer Persson invigde nya cykelbanan mellan Tranemo och Ambjörnarp.Foto: Marie Haglund

Ambjörnarp. Byalaget arrangerade en klimatmässa.

Ett 100-tal personer samlades i grusgropen mitt emellan de två orterna för att inviga den nya cykelbanan. Det är den gamla banvallen som nu blivit asfalterad.

Annons

– Nu är det bara streckan mellan Limmared och Månstad kvar. När den är klar 2009 går det att cykla hela vägen till Falköping, säger kommunalrådet Crister Persson.

Han var en av dem som tog cykeln de sju kilometerna från Tranemo till Ambjörnarp den här dagen. Något som kanske fler kommer att göra i framtiden.

– Det finns de som tar sig till och från jobbet i Tranemo på cykel redan idag och nu blir det säkert ännu fler, säger Mona Lis Gustavsson, ordförande i Ambjörnaps byalag.

Det var hon som fick idén om en klimatmässa i samband med invigningen. För henne hänger cykling och miljö tätt ihop.

Kommunens miljökommunikatör, Sylvia Löfberg, menar att valet mellan cykel och bil har stor betydelse för miljön.

– Den som låter bilen stå och istället väljer att gå eller cykla sex kilometer till arbetet 200 dagar om året sparar 260 kilo i koldioxidutsläpp, säger hon.

Mona Lis Gustavsson tror på samarbete för att vända klimatutvecklingen.

– Jag tror att det är viktigt med sådana här mötesplatser där man kan träffas och utbyta idéer, säger hon.

På plats vid mässan fanns Ambjörnaps nybildade klimatgrupp, kommunens miljö- och energirådgivare, Miljöförbundet Jordens vänner bland andra.

Skolbarnen från Sjötofta och Ambjörnarp sålde korv och hade loppis till förmån för sin skolresa. I stationsmagasinet visades Cissi Hultbergs målningar.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons