Annons
Nyheter

Brita har hittat hem på Solbacken

– Jag kände att ”nu är det dags”.
Brita Nylén lämnade villan som varit hennes hem i nästan 60 år. Och flyttade till det nya trygghetsboendet i Länghem.
Nyheter • Publicerad 5 november 2009
Foto: Magnus Josefsson
Brita Nylén trivs i sitt trygghetsboende.
Brita Nylén trivs i sitt trygghetsboende.Foto: Magnus Josefsson

Trygghetsboendet med sina 20 lägenheter har varit i gång en tid. Men i dag invigs det lite mer officiellt.

Brita var en av de första som flyttade in. Hon fyller 91 år på självaste luciadagen. Synen är dålig, men det tycks också vara det enda som inte hänger med.

Annons

– Nåja, alla som bor här har ju någon krämpa. Vi ser eller hör eller går illa – man borde nästan filma när vi tar oss till matsalen!

Brita nådde alltså sin nu-är-det-dags-känsla. Fast nog sved det att lämna villan på Norrgatan i Tranemo.

– Jag kan sakna huset och trädgården. Ja, egentligen hela Norrgatan.

Fast så lägger Brita till att hon trivts från första stund på Solbacken.

– Att jag ville hit berodde mycket på att jag bodde här 2003 efter att ha fått en infarkt.

Lägenheten har Brita inrett efter mottot ”mycket foton och lite prylar”.

– Jag rensade ut det mesta i villan. Tänk vad mycket bråte man samlat på sig på 59 år.

Britas lägenhet ligger i den ”vänstra” delen av Solbacken. Där finns de 20 trygghetslägenheterna, lägenheter som ser likadana ut som de på särskilda boende-sidan.

På den sidan finns 14 lägenheter plus köket, terapin och andra samlingsrum. Fördelningen 20 + 14 blev alltså facit efter alla turer kring Solbacken.

Första förslaget var att göra om hela Solbacken till trygghetsboende. Förslaget dök upp när kommunens ekonomi var som mest ansträngd och fick stämpeln sparförslag.

Annons

Den stämpeln gjorde inte debatten mjukare. Ingen ifrågasätter att trygghetsboende är en bra boendeform, men nu kändes den påtvingad.

– Vi var inne i en kris och något måste göras. Trygghetsboende gör att mångfalden ökar och det är bra. Men det var naturligtvis inte önskvärt att förändringen måste ske så snabbt, säger socialchefen Magnus Andersson.

I kalkylerna har en besparing på 3,3 miljoner kronor lagts in. Detta eftersom trygghetsboendet inte kräver lika mycket dygnetrunt-personal.

Kommer ni att nå den besparingen?

– Vi bör åtminstone hamna i närheten.

En del personal har bytt arbetsuppgifter, men ingen har sagts upp. När det gäller de boende så har närmare tio flyttat över från särskilda boendet till trygghetsboendet. Några har omplacerats till andra boenden.

En av dem som stod på barrikaderna när striden om Solbacken pågick som bäst var Gunnar Dahlin. Han har bott fem år på Solbacken.

– Och jag är fortfarande kritisk. Särskilda boende-platser behövs i Tranemo kommun och det finns en risk att det blir en vi-och-dom-känsla här på Solbacken.

Men i dag är det alltså dags för invigning. Och trygghetsboendena har kommit för att stanna.

I Tranemo kommun finns 20 trygghetsboenden på Solbacken och på Ängslyckan i Grimsås finns det sex. Möjligen kan Kindbo gamla sjukhem i Limmared bli nästa satsning och sedan står Tranemo centralort på tur.

Kravet för att ställa sig i kön är att du fyllt 65 år. Eller att du har någon form av funktionsnedsättning.

– Efter att ha öppnat Solbacken så har vi ingen kö. Men vi har å andra sidan inte heller gjort någon marknadsföring, säger socialchefen Magnus Andersson.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons