Bra att veta om vaccineringen
Vilka djur ska vaccineras?
Besättningar med tio djur eller fler ska vaccineras. Längre fram kan även mindre besättningar bli aktuella. Djur som ska slaktas före 1 april nästa år undantas. Målet är att 80 procent av fåren och nötkreaturen i Sverige ska vara vaccinerade.
Om jag bara har några djur, men ändå vill få dem vaccinerade?
Kostnadsfritt till och med april -09.
Hur kontaktas jag?
Information har gått ut via brev. Men alla aktuella djurägare kontaktas per telefon senast två dagar före besöket. Är du bortrest på semester under den tänkta tiden är sunt-förnuft-principen utlovad.
Kan jag säga nej till vaccineringen?
Har du tillräckligt många djur måste du vara med. Jordbruksverket får rapport om eventuella nekanden.
När sker vaccineringen?
Startskottet går i Kalv och Mårdaklev nästa vecka. Förhoppningen är att Mark och Kind ska vara avbetat senast februari nästa år. Definitivt måste allt vara avslutat före siste mars. Och framförallt är det vecka 48 och 49 som är bokade för får.
Hur görs vacineringen?
1 milliliter vaccin injiceras under djurets skinn. För får räcker alltså ett vaccinationstillfälle, nötkreaturen kräver två.
Vad ska jag tänka på som djurägare?
Djuren ska vara märkta, i nödfall kan vaccinationsteamet bidra med märkbrickor. Och djuren ska vara infångade och du ska finnas till hands.
Om jag behöver mer information?
Kontakta veterinärstationen i Svenljunga. Där finns basen för arbetet.
Vad är egentligen blåtunga? Och hur nära finns den?
Blåtunga är en virussjukdom som drabbar idisslare. Den sprids genom bett av infekterade svidknott och kan inte föras över till människor.
Första symtomen är att djuren slutar äta, får feber och dreglar. Dödligheten är oftast låg, men sjukdomen drar med sig lidande och stora kostnader. Hittills har 66 fall av blåtunga konstaterats i Sverige.