Annons
Nyheter

Barnsligt kul på EU:s egen dag

Barnen stod i fokus när Tranemo firade Europa-dagen på fredagen.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2008
Kommunalrådet Crister Persson pratade bland annat om vikten av att arbeta gemensamt för en bättre miljö. Som stöd hade han sagofeérna från Europateatern.
Kommunalrådet Crister Persson pratade bland annat om vikten av att arbeta gemensamt för en bättre miljö. Som stöd hade han sagofeérna från Europateatern.Foto: Marie Haglund
Gula och blå ballonger fyllde himlen vid medborgarplatsen i Tranemo.
Gula och blå ballonger fyllde himlen vid medborgarplatsen i Tranemo.Foto: Marie Haglund
Europabakelsen lockade med choklad- och hallonmousse, och maräng.
Europabakelsen lockade med choklad- och hallonmousse, och maräng.Foto: Marie Haglund
Emma Karlsson var en av de elever som bidragit till utställningen "Livsglädje".
Emma Karlsson var en av de elever som bidragit till utställningen "Livsglädje".Foto: Marie Haglund
Henrik Grönbäck, Nejira Hamiza, Hannes Josefssonoch Ermin Frijevi?c väntade otåligt på att få släppa sina ballonger.
Henrik Grönbäck, Nejira Hamiza, Hannes Josefssonoch Ermin Frijevi?c väntade otåligt på att få släppa sina ballonger.Foto: Marie Haglund

Ballonger, musik, sagotanter och solsken bidrog till en färgglad fest.

Kön fram till heliumtuberna i medborgarhuset var ringlande lång redan en halvtimma innan invigningen. Alla barn och vuxna ville försäkra sig om att få en ballong att släppa i skyn.

Annons

Det blev några hundra ballonger, garanterat miljövänliga och nedbrytbara i naturen.

Kulturskolans elever spelade i väntan på att det skulle bli dags att släppa ballongerna. Sagofeer sprang också omkring och förtrollade barnen så att de skulle växa bättre.

Nejira Hamza och hennes vänner började tillslut bli lite otåliga.

– När ska vi få släppa ballongerna, undrar hon och håller hårt i snöret i sin ballong.

Efter tal av EU-projektsamordnare Karin Stenman och kommunalrådet Crister Persson blev det äntligen dags. På ett ögonblick fylldes himlen av blåa och gula ballonger i takt till folkets jubel.

Gemenskap och livsglädje var några av ledorden för firandet i Tranemo. Livsglädje är temat på den fotoutställning som elever från Tranängsskolan gjort.

– Vi fick i uppgift att ta bilder som kunde vara tagna var som helst i världen. Några av våra bilder blev sedan uttagna till den här utställningen, säger Emma Karlsson, en av fotograferna.

De tio fotografierna ska sedan vidare till danska Kertiminde där de ingår i en samlingsutställning fram till den 31 maj.

Lite längre fram på kvällen fylldes medborgarhuset av ungdomsrock. Ett antal rockgrupper från Sjuhärad spelade. Det bjöds också på tapas från olika europeiska länder.

Europabakelsen:

Europabakelsen består av en folrentinkorg doppad i mörk choklad, chokladmousse, italiensk maräng och hallonmousse. Som pricken över i:et ska den prydas med någon av de europeiska flaggorna.Det var inför femtioårsjubileumet av Robert Schumans visionära tal om Europas framtid den 9 maj 1950 som dåvarande Info Point Europa Västsverige tog initativet till att utlysa en tävliing för att finna europabakelsen.Vann gjorde Patrik Fredriksson från Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.

Marie Haglund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons