Annons
Nyheter

Akut läge för ABF-huset i Tranemo

Den gamla folkskolan i Tranemo behöver underhåll i miljonklassen. Annars är alternativet rivning.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2008

Folkskolan, numera känd som ABF:s folkskola, stod klar 1905. Den ersatte då en skola som legat närmare kyrkan och Jälmån.

Huset fungerade som just skola, men också lärarbostad. Och när ”vita skolan” byggdes på 30-talet förlorade den en del av sin roll.

Annons

Rivningshot

I slutet av 1990-talet hotades huset av rivning. Området behövdes till parkering, men gamla tranemobor ville annat.

I stället tog ABF över huset och driften. Men nu har förbundet kommit till vägs ände.

Huset måste renoveras och notan tycks hamna kring 1,3 miljoner kronor. Taket har läckt, fönster är rötskadade, avloppet är bristfälligt. Risk för nedfallande takpannor spär ytterligare på behovet av ett snabbt beslut.

ABF vill därför lämna tillbaka huset till kommunen. Och nu på måndag hamnar ärendet hos kommunstyrelsens arbetsutskott.

Akut läge

Samhällsbyggnadsavdelningen har lagt fram ett renoveringsförslag och konstaterar att huset är ett av Tranemos äldsta. Men det konstateras också att situationen är akut. Om inget görs så måste byggnaden rivas.

Därför föreslås att ABF löses från sitt kontrakt vid halvårsskiftet. Efter en eventuell renovering kan ABF och de övriga hyresgästerna kunnna återvända till huset. I huset har i dag bildningsnämnden, socialdemokraterna och vänsterpartiet lokaler.

Magnus Josefsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons