Plaggen som får hänga med

Mode Artikeln publicerades
Slipklänning med Courtney Love-touch från Saint Laurent.
Foto:Kamil Zihnioglu/AP/TT
Slipklänning med Courtney Love-touch från Saint Laurent.

Vitt, guld och massor av 1990-tal. Det tar vi med oss av 2015 års trender in i det nya året. Men den utsvängda byxan avtar i popularitet till våren.

2016 närmar sig och med det ett nytt spännande modeår. Men det betyder inte att vi måste jobba efter devisen in med det nya och ut med det gamla. Modemässigt finns det en hel del vi kan ta med oss från 2015 in i det nya året. Till exempel 1990-talet som har varit en stark influens på modet ett tag nu. Under förra året såg vi bland annat hur så kallade "mom jeans", flanellskjortor och Dr Martens återkom som självklarheter i varje modeälskares garderob. Och våren 2016 ser trenden bara ut att öka i kraft.

- 1990-talet var ju också en rejv-era som får en extra skjuts i vår. Det är mycket nätmaterial och visa magen som hos till exempel Dior med korta toppar och låg kjol till, säger Emma Unckel, som är frilansstylist och skönhetsredaktör på Elle.

90-talsvåren visar sig också genom en gammal klassiker som gör comeback: slipklänningen med tunna axelband. Den gjorde entré redan under hösten. Saint Laurent avslutade till och med sin vårvisning med ett helt gäng klänningförsedda modeller i full Courtney Love-mundering.

- Tunna axelband är hett och är en trend som verkligen fortsätter. Axlar är i fokus överlag till våren, med mycket singoallatoppar och nedhasat över axeln, säger Emma Unckel.

Två andra decennier präglar också 2016 starkt. 1970-talet som var stekhett under förra året fortsätter att göra avtryck även till våren. Men nu är det med influenser som ligger mer i gränslandet till 1980-talet - som för övrigt också åter är tillbaka i full modeblom med klatschiga färger i block och geometriska former.

- Stilen är typiskt LA på 80-talet - lite av det här med skinnjacka med kortkort klänning med lite "riffraff" och stora axlar. Många har inspirerats av Grace Jones, säger Emma Unckel.

Klassikern jeans, som var en stark trend under 2015, hänger med också till 2016 i allt från byxor, skjortor och klänningar till accessoarer. Gärna i lite flippade versioner som jättebaggy, broderat eller dekonstruerat. Helvitt fortsätter hänga kvar, liksom alla glittriga och glänsande material som ju är aktuella nu under festsäsongen. Det var rena julafton på catwalken inför 2016, hos märken som Marc Jacobs, Sonia Rykiel och Tom Ford. Men även guld blir en riktig statementfärg till våren.

- Guld är tidlöst och jag tycker att man kan våga bära guld även i vardagen. Ha till exempel en lurexguldtopp under en kavaj, eller ta in guldinfluensen som en accessoar. Man ser även metallen på skönhetssidan. På Pradas visning hade modellerna guldfärgat läppstift - ett riktigt statement, säger Emma Unckel.

På accessoarsidan lutar det åt att örhängen fortsätter vara poppis även nästa år. Antingen många och små, eller de riktigt stora bjässarna som nuddar axelpartiet.

- Sedan kommer det också att fortsätta att vara mycket kedjor runt armar, hals och midja. Även röda accessoarer blir stort, säger Emma Unckel.

Men vad försvinner då? Ja, det är desto svårare att utläsa. Det handlar mer om att befintliga trender får en liten tweak i någon riktning, menar Emma Unckel. Som den viktorianska/gothiga trenden där den svarta spetsen får maka på sig till förmån för ljusare nyanser och mer traditionella material. Eller förra årets it-plagg, den utsvängda byxan.

- Det är inte fel att ha utsvängda byxor i vår, men troligen blir det mer vida jeans än utsvängda, lite som en blinkning till 90-talet.

Och kanske är det just där i mixen, som hemligheten till våren 2016 ligger. Emma Unckel tipsar om hur man kan styla nyckelplagget slipklänningen:

- Bär den under en sammetskavaj i 70-talsmodell. Eller till en ljusblå jeansjacka med vita sneakers eller höga sandaletter.

Fakta

Fem heta skönhetstrender för 2016

Klassiska röda läppar, som annars är en typiskt höst- och vintergrej, håller i sig framåt våren - som ju brukar bjuda på mer persikofärgade nyanser.

80-talsmake med ögonskugga ända upp till ögonbrynet, och allmänt en more is more-estestik där man markerar ögon, kinder och läppar i samma styrka.

Elektriskt blå eyeliner syntes på alla från Missoni till Boss till Marc Jacobs och Chanel under visningarna. Räkna med att 90-talsklassikern blir stekhet i vår. Håll även utkik efter den lite utkladdade grungeiga kajalen.

Glöm det blanka hårsvallet. Hetast i vår är det rockigt ostyriga rufset som bland andra Marc Jacobs, Alexander Wang och Rebecca Minkoff bjöd på under sina visningar. En taggig lugg är inte heller fel.

Huden å sin sida, får gärna se ut som den gör efter timmar av dansande, lite svettig, lite blank. Opening Ceremony och Narciso Rodriguez körde hårt på den looken för våren.

Flätor! Men inga romantiskt hemvävda snällflätor, utan höga tvinnade varianter som mer för tankarna till tuffa boxartjejer. Syntes bland annat hos Celine, JW Anderson och Proenza Schouler.

Visa mer...