Nyheter

Välförtjänt publiksuccé för Glans

Det är inte snack om annat än att Stand Up är hett även i ett svinkallt Borås. I fredags fyllde Johan Glans Folkan till bristningsgränsen. Inte en gång – utan två.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2013
Foto: Lars-Åke Green
Foto: Lars-Åke Green

Förvånande? Nja. Johan Glans tillhör förvisso toppskiktet av komikereliten i Sverige, men boråsarna brukar ändå vara ganska sparsmakade när det gäller humor som inte är lokal och/eller har anknytning till buskis och/eller revy. Så något av en publiksuccé måste man erkänna att Johan Glans gästspel i Borås är. I synnerhet som Västsveriges Östberlin inte är med i den ursprungliga spelplanen.

Man kan förstås fråga sig varför just Johan Glans är så populär medan minst lika begåvade komiker, till exempel Özz Nûjen som framträdde nyligen på Sagateatern, har svårare att fylla salongerna. Svaret är tudelat tror jag. Det ena kommer Glans att gilla, men inte det andra.

Glans fyller Folkan två gånger om därför att han är en så förbannat trevlig komiker.

Han är inte elak, han är inte provocerande, han hackar vare sig på minoriteter, handikappade eller kör billiga underlivsskämt. Han driver med sig själv och vi får vara med. Ibland känns det faktiskt som att sitta i soffan med en riktigt rolig jävel på en fest. Det är nära, det är tempofyllt och det är rappt.

Det andra, som kanske inte Glans skulle hålla med om själv, är att hans show är både fragmentarisk och ytlig.

Därmed är den också lättillgänglig. När man lyssnar på honom kan man koppla bort de rationella delarna av hjärnan och bara åka med. Det handlar inte om några djuplodande existentiella problem, utan snarare om tillkortakommanden och upplevelser som ligger så nära Johan Glans egna erfarenheter att det känns som om det också är våra egna. Ibland är det också det. Igenkänningsfaktorn är hög.

Detta skall nu inte tolkas negativt. Utan bara som ett faktum. För frågan när det gäller en stand up-show handlar förstås inte i första hand om vilket djup den har, utan hur roligt man har det i publiken.

Och det måste jag säga; att även om jag efter showen inte kom ihåg en tredjedel av de oneliners Glans levererade från Folkans scen skrattade jag åt det mesta. Inte fnissigt. Inte förläget. Inte i smyg. Utan högt och ljudligt. Såsom de flesta i publiken.

Därmed är väl betyget satt. Utan någon större ansträngning gör Johan Glans en välförtjänt succé i Borås.

Mikael R Karlsson

stand upJohan Glans – World tour of Skandinavien

Plats: Folkan

Dag: Fredag

Tid: Dryga 90 minuter

Publik: 600 x 2

Bäst: Trevligheten

Sämst: Ytligheten

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.