Annons
Nyheter

Utmanande - inte bara för barnen

Dans är mycket enkelt. Man rör sig till någon form av takt eller musik. Ensam, i par eller i grupp. Snabbt eller långsamt, tyst eller högljutt.
Nyheter • Publicerad 2 september 2014
Foto: Håkan Larsson

Alla har säkert dansat någon gång. De flesta har gjort det flera gånger. Många gör det väldigt ofta.

Dans som konstform och uttrycksmedel är också väldigt enkel. Det ligger inga tolkningsbara eller svårbegripliga som fallgropar och fällor i vägen till upplevelse och förståelse.

Annons

Ofta är dessutom scenografin sparsmakad. Lite i bakgrunden utan att störa. Uttrycket är direkt och fysiskt. Nära utan att vara påträngande.

Ändå tror jag att dans är den konstform flest har sett minst av. Det är mycket synd. Därför hoppas jag att många skolor tar chansen att se Regionteater Västs föreställning: Superhjältar med koreografi av Max Stone och Förbjuden frukt av koreografen Nelson Rodriguez-Smith. Två akter, en föreställning.

För det här är bra. Och enkelt. Men också bråddjupt penetrerande.

Dansarna uttrycker frågor om vad mod är, hur en hjälte ser ut, vad som är dröm och vad som är verklighet, hur vi förhåller oss till frestelser.

Båda akterna är intensiva men rytmiskt olika.

Mellan akterna och efter föreställningen pratar dansarna med publiken. På ett avspänt vis ställer de frågor om dansen, vad vi att tror att den ska gestalta, varför den nyskrivna (och varierade) musiken låter som den gör och om vi har några tankar om scenografin.

Vid premiären, där publiken är i övre tonåren eller vuxen, ursäktar man det pedagogiska greppet med att föreställningen är en skolföreställning.

En onödig ursäkt. Publikens famlande men intresserade frågor och svar visar att även en vuxen publik gärna närmar sig konst på detta sätt.

Jag hade älskat att vara lärare och utmana både mig själv och mina elever med föreställningen.

Dessutom är vi inte bortskämda med dans som konstform i Borås.

Annons

Kan vi hoppas på att Superhjältar & Förbjuden frukt även kan spelas som kvällsföreställningar några gånger?

Det är den värd.

Anders Nygren

Dans

Superhjältar & Förbjuden frukt

Plats: Regionteater Väst

Längd: 50 minuter

Koreografi: Max Stone & Nelson Rodriguez-Smith

Scenografi & kostym: Tomas Sjöstedt

Dansare: Julie Drønen Ekornes, Helena Lundqvist, Jonathan Sikell, Rasmus Skaremark-Solberg, Michael Tang, Maria Ulriksson

Originalmusik: Tomas Elfstadius

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons