Annons
Nyheter

Färgsprakande Trollkarl från Oz på Åhaga

Trollkarlen från Oz är en klassiker som har satts upp i en oändlig rad olika teaterversioner sedan L. Frank Baum skrev sin barnbok år 1900.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2014
Foto: Lennart Magnusson
Foto: Lennart Magnusson

Den mest kända versionen är gjord för vita duken 1939 med Judy Garland som Dorothy. Igår gästades Borås av en kringresande version. Dragplåstren hette Markoolio och Tobbe Trollkarl, men det är inte de kända namnen som är behållningen under de 2,5 timmar som den färgsprakande föreställningen håller på.

Nej, den stora behållningen är fågelskrämman spelad av Robert Rydberg som med sin östgötska dialekt får till den där timingen som gör att även de vuxna kan ha behållning av denna musikalversion.

Annons

En annan som håller hela vägen är Stina Eriksson som spelar Dorothy. Så när som på några dippar i de mörka tonerna sitter sången klockrent. Musiken, skriven av Martin Land har starka inslag av pop, hip hop och dans.

Det bidrar till att regissören Robert Dröses version av den klassiska musikalen faktiskt känns ganska modern.

Men nu är det ju inte det som är avgörande. Den riktiga utmaningen handlar förstås om att spela en lång pjäs tidigt på en lördag eftermiddag med en publik som förutom sina förkläden till stor del består av barn mellan fem och tio år.

Går det att få dem att behålla fokus? Svar ja. I den meningen är föreställningen mycket lyckad. Själv håller jag på att nicka till några gånger efter paus, men ungarna runtomkring är hur påkopplade som helst.

Så vad säger man om helheten? Jo, att konceptet fungerar. Scenografin är föredömligt enkel och smart. De 16 i ensemblen (varav hälften är barnstatister) sköter sig utmärkt. Ljud och ljus gör trollkarlen av Oz till en högkvalitativ familjeupplevelse.

Att sedan Markoolio inte riktigt förmår fylla upp lejonkostymen och att Tobbe Trollkarls inhopp har något desperat över sig kan man ha överseende med. Däremot inte krimskramset man säljer till ungarna i paus. På gränsen till lurendrejeri.

Mikael R Karlsson

Plats: Åhaga

Dag: lördag

Tid: 2,5 timme

Publik: ca 1000

Regi: Robert Dröse

I rollerna: Stina Eriksson, Birgitta Rydberg, Robert Rydberg, Kim Sulocki, Markoolio, Tobbe Trollkarl, m.fl.

Bäst: Robert Rydberg som fågelskrämman

Sämst: Krimskramset till merchandise

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons