Nyheter

Tiggarnas situation engagerar

EU-migranterna som tigger på Borås gator är fortfarande en vanlig syn och en fråga som engagerar många i staden.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2014
Foto: Hasse Holmberg / TT

– Jag tror att boråsare är mer positivt inställda till tiggarna idag än de var från början, säger Roland Palmqvist, ordförande i Samverkansrådet för Röda kors-kretsarna Borås.

Roland Palmqvist ser ofta hur Boråsarna skänker pengar och kläder, klappar en av tiggarna på kinden och får en vänlig klapp tillbaka eller en handkyss. Angående en lösning på tiggarnas situation säger Palmqvist:

– Ett förslag är att man gör som i Gnosjö och ger tiggarna något lättare arbete så de slipper sitta och tigga.

Andreas Cerny (FP) anser att det är kommunens ansvar att visa humanitet och respekt inför de människor som tvingas leva på gatan. Han menar även att det i grunden är en fråga för EU.

– Det är en fråga om medmänsklighet och mänskliga rättigheter. Cerny tycker att samtliga partier har varit dåliga på att ta debatten och leverera konkreta förslag om integrationspolitiken.

Han lyfter även fram att en åtgärd är att upprätta diplomatiska kontakter med tiggarnas hemländer, något vi gjort exempelvis med Rumänien.

Ida Legnemark (V) säger att man bör se över om antalet platser på härbergen i Borås behöver bli fler. Hon menar även att det behövs en nationell politik för att kunna hjälpa kommuner att ta hand om tiggare på ett humant sätt.

– Anledningen till det ökade tiggeriet är att det finns en stor fattigdom och hög arbetslöshet i Europa och att olika folkgrupper, exempelvis romer, utsätts för diskriminering och flyr ifrån sitt hemland, säger Legnemark.

I höst kommer en delegation från Rumänien för att diskutera ett samarbete och partnerskap. Roland Palmqvists förhoppning är att Röda kors-kretsarna i Borås ska kunna få hjälpa byar eller distrikt i Rumänien:

– Jag tror att Svenska Röda Korset kommer att kunna göra mer i samarbete med rumänska Röda Korset.

Evelina Ahlgren

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.