Nyheter

"Instrumenten kommer inte att ersättas"

Musik är i dag en stor del av vårt samhälle.
Nyheter • Publicerad 20 september 2013
Foto: 

Men med den tekniska utvecklingen har allt mer musik blivit datorgjord, till mångas missnöje och fasa för att detta ska ersätta instrumenten.

– Jag tror inte att instrumenten kommer att ersättas helt, det kommer snarare att bli större bredd, säger Jerri Lassinniemi, trummis i det lokala metalbandet Behold the Sunrise.

Till skillnad från förr så finns det idag många fler sätt och möjligheter att både lyssna och spela musik på.

Med tjänster som till exempel Itunes och Spotify kan vi idag lyssna på musik när som helst och var som helst.

Men den nya tekniken gör det också möjligt att skapa egen musik utan att behöva använda sig av några instrument. Detta har lett till folklig debatt om vad som egentligen är musik.

– Det finns folk som säger att elektronisk musik inte är musik, men det krävs ju ändå ett musikaliskt tankesätt för att framställa bra låtar. Även om inte jag tycker om den sortens musik, säger Jerri Lassinniemi, trummis i metalbandet Behold the Sunrise.

Då mycket av dagens populärmusik är digitalt gjord väljer allt fler att göra musik på datorn, vilket gjort att musikgenrer där instrument används har hamnat i skymundan.

– Jag tror att det kan bli mer unikt att spela instrument, eftersom folk bara kan ta fram sin dator och börja skapa, säger Simon Johansson, basist i bandet.

Han menar att det finns en annan känsla när man spelar med instrument snarare än att göra det digitalt.

– Det känns väldigt bra att dedikera sig till något. Alla kan ju lära sig att göra musik på datorn och spela upp det, men det är ju en annan grej att kunna spela upp det med ett instrument.

Trots att allt mer av dagens musik blir datorgjord så är försäljningen av instrument högre än den någonsin varit tidigare. Troligtvis beror detta på minskade priser samt att det enklare går att skapa musik av kvalité hemifrån. Jonathan Wallin, gitarrist i bandet, tror heller inte att folk kommer att sluta spela instrument.

– Den datorgjorda musiken kommer troligen att ta mer plats, men det känns ändå som att det alltid kommer vara relevant att faktiskt spela.

Adam Lundgren och Emmy Granath

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.