Nyheter

Är det här ett Sverige vi vill ha?

Vill vi ha ett Sverige där människor bedöms som objekt, en kostnad, en börda?
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2014

Söndag. 14 september. Utanför mitt fönster ser jag hur solen skiner. Pappa fiskar upp sin valsedel från pappersröran på köksbordet och tar med den till bilen. Väl inne i stan ser jag en kvinna som tigger utanför Resecentrum. Jag är 16 år, men hade jag fått rösta idag hade jag lagt min röst på kvinnan.

Alla partier i Borås förutom Sverigedemokraterna vill integrera tiggarna in i samhället. Jag pratade med en SD-representant i deras valstuga. Jag frågade varför han gick med i partiet. Han svarade att droppen som fick bägaren att rinna över var när han fick reda på att politiker vill ge gratis tand- och läkarvård till papperslösa. Sedan frågade Sverigedemokraten mig: ”Varför ska den tiggaren få gratis tandvård och inte min mamma som har betalat skatt hela livet?”

Har din mamma flytt krig, diskriminering och ett land i totalt kaos? Har din mamma blivit tvungen att lämna sitt hemland för att kunna överleva på andras småpengar? SD ville i sin valkampanj ”stoppa det organiserade tiggeriet”. SD målar upp en bild av att människor som kämpar för sin överlevnad är kriminella och giriga. En fråga vill jag ställa till dig. Vad hade du gjort som rom när ett rent helvete pågår i ditt älskade hemland? Du som privilegierad svensk invånare med en varm säng och mat på bordet - det behöver du aldrig oroa dig för.

Måndag. 15 september. Vädret är fint, men jag fryser ändå för människor har röstat fram SD till det tredje största partiet i Sverige med hela 13%. Vill vi ha ett Sverige där människor bedöms som objekt, en kostnad, en börda? SD säger att de är antirasister. Men det är skillnad på ord och handling. De påstår sig vilja integrera människor in i det svenska samhället - men har inga konkreta lösningar till våra medmänniskor på gatorna mer än att göra deras kamp för överlevnad olaglig.

Felicia Linsér

4 tips om hur du som medmänniska kan hjälpa en utsatt

10 kr, en mössa, en frukt - vad betyder det för dig egentligen?

1. Du har säkert en hel del varma kläder som ligger och dammar i förrådet - personen på gatan är i större behov av dem än vad förrådet är.

2. Småmynten i plånboken? Oftast märker man knappt av dem själv. Skänk dem istället! Småpengar är deras levebröd.

3. Ge dem en kram! Omtanke och kärlek behövs.

4. Mat såklart! Bara en frukt kan göra en stor skillnad för de utsatta människorna på gatan.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.