Sverige & Världen

Varnar – färg och lim för barn kan orsaka allergi

Sverige & Världen Artikeln publicerades
Foto:Claudio Bresciani / TT

Många färger och lim – bland annat riktade till barn – innerhåller konserveringsmedel som i små mängder kan orsaka allergi.

Fem av 41 testade produkter var felmärkta.

Många målare har drabbats av allergier sedan man bytt ut de lösningsmedelbaserade målarfärgerna mot vattenlösliga. Boven är konserveringsmedel, isothiazolinoner, som kan orsaka allergi om de kommer i kontakt med huden.

– Man får rodnader, svullnad, klåda, blåsor och sprickor när man utsätts, säger Carola Lidén, läkare och professor emeritus vid institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.

Enligt Lidén händer det att vissa får hudutslag bara genom att befinna sig i nymålade lokaler. Ökningen av allergier bland målare har fått Kemikalieinspektionen att undersöka 41 färger och lim. Fem av de testade produkterna var felmärkta. En märktes om, en drogs tillbaka och en belades med säljförbud.

I år väntas EU införa nya gränsvärden för klassificering av ämnet methylisothiazolinone (MIT), som finns i många färger och lim. I dag är gränsen 1 procent för att det ska krävas varningsmärkning på förpackningen, men den väntas sänkas till 0,0015 procent, eller 15 ppm.

I så fall måste 27 av de testade produkterna märkas med ett utropstecken som varning, bland annat två lim som riktas mot barn.

– Det skulle bli en mycket tydligare märkning om man ser en stor symbol: "Oj, den här kan ge allergiska reaktioner". Det är ett kraftigt signalvärde, säger Jörgen Rosberg, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Carola Lidén säger att alla produkter som innehåller mer än 15 ppm MIT är riskabla.

– Det är klart att det är värre för barn, inte för att de lättare blir allergiska, utan för att de har ett längre liv med allergi framför sig. Och barn kan inte på samma sätt som vuxna undvika produkter och exponering, säger Carola Lidén.

Hon ger rådet till barn att använda handskar och långärmade kläder, och att helst inte använda produkter som enligt innehållsförpackningen innehåller isothiazolinoner.

– Det är viktigt att barn är skyddade så att de inte får produkten på huden. Det är också viktigt att produkterna inte innehåller de allra värsta allergiframkallande ämnena, säger Carola Lidén.

Fakta

MIT

Konserveringsmedlet methylisothiazolinone (MIT eller MI) finns i målarfärg och lim och även i kosmetika, schampo, balsam och våtservetter.

Sedan början av året är MIT förbjudet i produkter som våtservetter och krämer. För produkter som inte lämnas kvar, som schampo och balsam, gäller gränsvärdet 100 ppm (0,01 procent).

I år väntas EU införa nya gränsvärden för klassificering av MIT i kemiska produkter, som färg och lim. I dag är gränsen 1 procent för att det ska krävas varningsmärkning på förpackningen, men väntas minska till 0,0015 procent, eller 15 ppm.

MIT kan orsaka hudproblem som eksem, rodnad, svullnad, klåda, blåsor och sprickor.

Visa mer...