Sverige & Världen

Tusk lovar stödja svensk begäran

Flyktingkrisen (TT) Artikeln publicerades
Foto:Maja Suslin/TT

Regeringen skickar nu en begäran till EU-kommissionen om att asylsökande i Sverige ska fördelas till andra EU-länder.

– Den nuvarande situationen är inte hållbar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Han anser att Sverige länge tagit ett orimligt stort ansvar i jämförelse med andra länder i EU och att det nu är dags för andra EU-länder att ta större ansvar i flyktingkrisen. Löfven träffade på onsdagen Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i Stockholm. På den efterföljande presskonferensen sade statsminister:

– Sverige kan inte längre ta emot människor på det sätt vi brukar göra. Myndigheter och kommuner har ett ansträngt läge. Därför tar regeringen i morgon beslut om en begäran till EU-kommissionen om att fördela ansvaret i EU.

Får stöd

Den svenska begäran kommer att behandlas av EU-kommissionen. Donald Tusk lovar dock att stödja det svenska initiativet.

– Sverige sticker ut i EU. Att upp till 190 000 asylsökande kan komma hit till ett land med tio miljoner invånare är ett på bevis på den generositet och solidaritet som finns i Sverige och hos dess befolkning, säger Tusk.

Totalt ska 160 000 asylsökande fördelas från framförallt Italien och Grekland till andra EU-länder. Av de 160 000 skulle 54 000 tas från Ungern, men eftersom Ungern inte vill delta i systemet så är det fritt fram för andra länder att ansöka om avlastning ur den ungerska kvoten. Sveriges begäran till EU-kommissionen kommer inte att innehålla någon siffra för hur många av de 54 000 regeringen vill ska omfördelas från Sverige.

Problem

Av de 160 000 asylsökande som omfattas av kvotfördelningssystemet har hittills bara 116 personer omfördelats från Grekland och Italien. Tusk förstår de som är skeptiska till EU:s planer. Han uppger dock att det hittills magra resultatet inte beror på "bad will" hos vissa EU-länder utan på att det saknas erfarenhet av en sådan här extraordinär situation. Tusk betonar också att det finns objektiva problem med omfördelningen, till exempel hur man ska övertyga asylsökande i Tyskland och Sverige att de får det lika bra i Spanien, Kroatien eller Polen.

– Det är en rättighet att få söka asyl, men det är inte en rättighet att få välja destination, säger Tusk.

Det Europeiska rådets ordförande uppger också att det finns en gräns för vad EU realistiskt klarar av när det gäller att ta emot asylsökande och pekade bland annat på att kontrollen av EU:s yttre gräns behöver stärkas.

– Detta är kanske den största utmaningen EU står inför sedan decennier och den har potential att förändra EU som vi känner till det idag, säger Tusk om flyktingkrisen.