Sverige & Världen

Irak återtar al-Falluja från IS

al-Falluja Artikeln publicerades

Iraks armé har nu återtagit hela al-Falluja från Islamiska staten efter en månadslång offensiv mot staden. Nu väntar striden om Mosul i norra Irak – men IS går inte under bara för att alla städer återtas, enligt en expert.

Generallöjtnant Abdul Wahab al-Saidi gav beskedet i irakisk tv:

– Vi tillkännager från den här platsen i centrala Golandistriktet att den har rensats av antiterroriststyrkor och vi meddelar de goda nyheterna till Iraks folk att slaget om al-Falluja är över.

1 800 IS-krigare döda

Iraks premiärminister Haider al-Abadi utropade att slaget om al-Falluja var vunnet redan för en dryg vecka sedan, men strider har sedan dess pågått mellan regeringstrogna styrkor och den sunniextremistiska jihadiströrelsen Islamiska staten.

Minst 1 800 IS-krigare dödades i samband med återtagandet, enligt Abdul Wahab al-Saidi, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

"Ännu ett nederlag"

Samuel Bergenwall, säkerhetspolitisk forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger att al-Fallujas fall är ännu ett nederlag för IS. Nu har två större städer i den mestadels sunnimuslimska Anbarprovinsens tagits tillbaka, näst på tur är Mosul i norra Irak som kontrolleras av IS sedan juni 2014.

– Men bara för att man förlorar städer betyder det inte att man försvinner som organisation. De skulle nu kunna ändra strategi och övergå till en terrororganisation snarare än att hålla territorium, säger Bergenwall till TT.

Våldsamma övergrepp

Striden om al-Falluja har pågått sedan slutet av maj och fler än 85 000 människor har tvingats fly staden, som i huvudsak bebos av sunnimuslimer. Flera av dem har utsatts för våldsamma övergrepp av soldater från de shiadominerade milisgrupper som stöder regeringens offensiv, enligt FN, som för tre veckor sedan slog larm om såväl misshandel som summariska avrättningar.

Striden om al-Falluja har pågått sedan slutet av maj.

Fakta

Slaget om al-Falluja

I slutet av maj inledde irakiska styrkor en stor offensiv för att återta staden al-Falluja från Islamiska staten (IS).

al-Falluja ligger omkring 50 kilometer väster om huvudstaden Bagdad och var den första som togs av IS i januari 2014, ett halvår före extremistgruppens stora offensiv i Irak och Syrien. Många irakier kallar al-Falluja "Ormens huvud", eftersom det var där som IS framryckningar i landet började.

Operationen att återta staden har inkluderat en kontraterrorismenhet, irakiska regeringsstyrkor och allierade miliser. Offensiven har också fått flygunderstöd av den USA-ledda allians som bekämpar IS från luften.

Visa mer...